телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Първи уроци от щатите, в които марихуаната е легализирана

Първи уроци от щатите, в които марихуаната е легализирана

Денвър – не се тревожете за федерално съдебно дело. Но се тревожете за размера на данъците. Tова са едни от многото уроци, които можем да научим от Колорадо и Вашингтон.

Урок първи: Не бъдете прекалено боязливи.

Властите били неподготвени, когато гласоподавателите направили марихуаната легална.

Властите прекарали много месеци в изготвяне на правила за отглеждането, продажбата и консумацията на марихуана, като първоначално очаквали федерално съдебно дело, а след това се опитвали да измислят начин как да контролират и да наложат данък върху продукт, който никога не е бил регулиран никъде по света.

Забавянията са разбираеми, но са довели до едно от най-големите разочарования на продажбата на марихуана – по-ниски от очакваните събрани данъци.

Урок втори: Не бъдете прекалено ентусиазирани.

И в Колорадо, и във Вашингтон събраните данъци са много по-малко от очакваното.  Ефективната данъчна ставка е около 44% във Вашингтон и 29% в Колорадо с много локални вариации.

Властите предполагали, че употребяващите марихуана биха плащали повече, за да не се налага да използват дилъри и да разполагат с чисти и безопасни магазини, от които да купуват марихуана. Но данъците са довели до продължаващо функциониране на черния пазар, като това подкопава най-важния аргумент за легализирането на марихуаната.

Месеците забавяне за разрешения и лицензиране означават, че потенциални данъци не са събрани. Освен това ограниченото снабдяване допълнително е оскъпило легалната марихуана.

Урок трети: Мислете нестандартно.

Употребяващите днес не използват марихуаната по начина, по който са го правили хипитата през шейсетте години. Но Колорадо и Вашингтон не били напълно подготвени да отговорят на търсенето на нови форми на марихуана за ядене и концентрирана марихуана.

Отнело е 18 месеца на Вашингтон да започне продажбата на марихуана, предназначена за ядене.

В Колорадо вече е имало закони относно марихуаната за ядене от медицинския пазар, но и там са срещнали трудности, когато марихуаната под форма на продукт за ядене се оказала много по-популярна от очакваното и много неопитни употребяващи не били сигурни какво количество да консумират.

Наложило се властите в Колорадо да затегнат правилата за опаковките и дозирането на марихуаната за ядене.

Урок четвърти: Помислете за децата.

По-широката достъпност за възрастни означава по-лесен достъп и за децата – това е очевидна последица от легализирането.

Училищата докладват повече случаи на деца, появили се с марихуана в училище. Също така се е увеличил броят на децата, приети в спешните отделения поради поглъщане на марихуана.

Приемът на марихуана не е смъртоносен, но опитът и на двата щата показва нуждата от планиране на разговори с непълнолетните относно марихуаната.

Урок пети: Тънката зелена линия.

Правоохранителните органи имат голямо значение за намаляване на потенциалните ефекти на легализирането върху обществената сигурност.

Щатите, в които се легализира марихуаната, се нуждаят от план как полицаите да определят дали шофьорите са с намалени умения заради употреба на марихуана. След легализирането мирисът на марихуана от превозното средство или свита цигара на седалката няма да са основание за арест.

Освен това ще са нужни нови насоки как полицаите да боравят с доказателства, как да различават легалното производство от нелегалното и как да защитават новите търговци, защото те работят с големи количества пари и са мишени за обирджиите (банките са подозрителни и не желаят да си сътрудничат с бизнеси, които продават вещество, което е незаконно според федералните закони).

Източник: http://bigstory.ap.org/article/f1ba4cad325946f4936a15f674fe35fd/legal-weed-states-have-lessons-share