телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Опасни хапчета с логото на UPS се разпространяват в Европа

Опасни хапчета с логото на UPS се разпространяват в Европа

Полицията в гр. Честър, Великобритания, е издала предупреждение на 14 март 2015 г. за опасни наркотици, след като четирима младежи са попаднали в болница, когато взели хапчета в нощен клуб в града. Същите хапчета са свързани със случаи на сериозно натравяне и дори смърт в други части на страната.

Всички пострадали от Честър са мъже на възраст 19 г. и са купили таблетки, за които са смятали, че са екстази. След като взели хапчетата, и четиримата се почувствали зле, заради което били откарани с линейка в местна болница. Няколко часа по-късно са били изписани след получаване на лечение.

Според честърската полиция таблетките, за които се смята, че са причинили натравянията, са били описани като червени и жълти на цвят, с буквите “UPS” върху тях.

Месец по-рано, на 12 февруари, Обществената здравна агенция в Северна Ирландия (PHA) е издала предупреждение за същите на вид жълти таблетки с логото на UPS, след като няколко души попадат в болница заради тях. В таблетките се съдържа MDMA.

Според коментар на американската обществена здравна организация „DanceSafe“ става дума за партида хапчета, съдържащи изключително високи дози MDMA (до 278 мг, което е повече от двойно на стандартната доза). Тези хапчета се разпространяват не само във Великобритания и Европа, но вече се намират и в САЩ.

От PHA напомнят, че хапчетата, съдържащи само MDMA, също могат да причинят смърт и дават следните съвети в случай, че някой е решил да употреби екстази:

Единственият начин да се избегнат всички рискове на MDMA е да не употребявате наркотика. Ако все пак вземете обратното решение, тогава имайте предвид:

- В началото вземете малко количество и преценете как ви действа (използвайте разделителната черта, за да счупите хапчето на половинки или четвъртинки). Ако искате да вземете още, изчакайте да усетите първо максимума на ефектите. Помнете, че в хапчето може да има не MDMA, а нещо, което действа по-бавно и е по-токсично.
- Не взимайте нови дози с мисълта, че хапчетата не действат.
- Пазете се от прегряване.
- Поддържайте се хидратирани с малки глътки вода – не повече от половин литър за един час.
- Не смесвайте хапчетата с други наркотици, особено с алкохол. Потърсете незабавно помощ, ако започне да ви става лошо.

Това, което е валидно за всички стимуланти:

Особено опасно е да взимате наркотици, ако:
- сте сам;
- сте болен, много изморен или депресиран;
- приемате лекарства;
- сте пили алкохол;
- имате заболявания като астма, диабет, епилепсия, високо кръвно налягане, психично или сърдечно заболяване.

Не е добра идея да взимате други наркотици, които да ви помогнат да се успокоите, тъй като това увеличава риска от свръхдоза.

Смесването на алкохол и наркотици, или различни видове наркотици може да бъде опасно и трябва да се избягва.

Уверете се, че приятелите ви знаят какъв наркотик сте взели и обратното.

Употребата на големи количества наркотици, независимо дали е на един път или в продължение на няколко дни, силно увеличава риска.

Ако сте взели наркотици и се почувствате зле, потърсете незабавно медицинска помощ.

Източници: http://www.publichealth.hscni.net/news/public-health-agency-issues-drug-alert
http://www.chesterchronicle.co.uk/news/chester-cheshire-news/drugs-warning-after-teenagers-fall-8840611#ICID=sharebar_twitter
http://dancesafe.org/why-are-ecstasy-pills-so-strong-at-the-moment/