телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Ню Йорк стана 23-ият американски щат, който легализира медицинската марихуана

Ню Йорк стана 23-ият американски щат, който легализира медицинската марихуана

През изминалия уикенд дейностите на Губернатора Куомо са включвали и подписването на законопроекта, разрешаващ употребата на марихуана за определени медицински цели.

Източници от администрацията са потвърдили, че Куомо е подписал законопроекта в събота, 12.07., без да се вдига много шум. Нормативният акт е бил одобрен от Сената и Законодателното събрание на Ню Йорк в последните дни на законодателната сесия през юни.

Законопроектът е бил изпратен на бюрото на Куомо на 24 юни и губернаторът е трябвало или да го подпише, или да наложи вето до полунощ в събота. Той е организирал церемония по подписването в понеделник следобед в Ню Йоркската Медицинска академия в Манхатън.

Подписването прави Ню Йорк 23-ият щат, където тревата е легализирана за медицински цели. Но ще са необходими поне 18 месеца, преди медицинската марихуана да стане достъпна в щата, тъй като Здравният департамент сега трябва да изработи подробни правила за регулиране както на производството, така и на дистрибуцията на продукта.

Законът позволява медицинската марихуана да бъде прилагана при 10 сериозни заболявания и състояния, включващи рак, ХИВ и СПИН, болестта на Лу Гериг, болестите на Паркинсон и на Хънтингтън, епилепсия, някои увреждания на гръбначния стълб и множествена склероза.

Само лекари ще могат да предписват лекарството, като те ще трябва да бъдат обучени и сертифицирани от щата. Пациентите ще трябва да се регистрират. Ако лекар предпише умишлено медицинска марихуана на човек, който не отговаря на условията, това ще се третира като углавно престъпление.

По закон щатът ще даде лицензи за производство на марихуана на само пет компании от същия щат. Всяка от тези пет компании ще има правото да работи с до четири диспансера за продажбата на продукта.

Също така законът забранява на пациентите да пушат лекарството.

Източник: http://www.nydailynews.com/blogs/dailypolitics/gov-cuomo-signature-made-new-york-23rd-state-legalize-medical-marijuana-blog-entry-1.1857441?utm_content=buffer5068b&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer