телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Ново предклинично проучване предполага възможност за създаване на непристрастяващи болкоуспокояващи

Ново предклинично проучване предполага възможност за създаване на непристрастяващи болкоуспокояващи

Предклинично проучване, ръководено от учени от Университета в Индиана (САЩ), съобщава за обещаваща стъпка напред в търсенето на методи за облекчаване на болката без пристрастяващи странични ефекти, които стоят в основата на настоящата криза на опиоидна зависимост в Съединените щати.

Изследването, което е публикувано в списанието Biological Psychiatry, установява, че използването на съединения, наречени положителни алостерични модулатори, или за по-кратко PAM, подобрява ефекта на болкоуспокояващи химикали, естествено произвеждани от организма в отговор на стрес или нараняване. Това проучване също значително подкрепя предварителните данни за ефективността на тези съединения, за които за първи път е докладвано на конференцията на Обществото за невронаука, провела се през 2016 г. в Сан Диего, Калифорния.

„Нашето проучване показва, че PAM подобряват ефекта на тези болкоуспокояващи химикали, без да предизвикват толеранс или намалена ефективност с течение на времето; по принцип и двата феномена допринасят за развитието на зависимост при хора, които използват болкоуспокояващи, базирани на опиоидни съединения“, казва Андреа Хохман, професор в катедрата по психология и мозъчни науки в Колежа по изкуства и науки към Университета „Блумингтън“ в Индиана и водещ автор на изследването. „Ние гледаме на това изследване като на важна стъпка напред в търсенето на нови, непристрастяващи методи за намаляване на болката.“

Над 97 милиона американци са приемали обезболяващи с рецепта през 2015 г., като над 2 милиона съобщават за проблеми с лекарствените вещества. Наркотичната свръхдоза е водещата причина за смърт при американците под 50-годишна възраст, превъзхождаща инцидентите с огнестрелни оръжия и автомобилните катастрофи, и дори изпреварваща епидемията от ХИВ в нейния пик.

Медицинските изследователи все повече изучават позитивните алостерични модулатори, тъй като те са насочени към вторичните рецептори за наркотични вещества в организма. За разлика от тях, „ортостеричните“ лекарства – включващи канабиноиди като делта-9-тетрахидроканабинол (ТНС) и опиоиди като морфин – влияят на първичните места на свързване, което означава, че техните ефекти могат да се „разпространят“ върху други процеси в тялото, причинявайки опасни или нежелани странични ефекти. Вместо да действат като ключ за включване/изключване, PAM действат като усилвател, усилвайки само ефектите на естествените обезболяващи, които мозъкът синтезира, като по този начин избирателно променят биологичните процеси в организма, естествено потискащи болката.

Позитивните алостерични модулатори, използвани в изследването на Университета в Индиана, работят чрез усилване на ефекта на две мозъчни съединения – анандамид и 2-арахидоноилглицерол – обикновено наричани „ендоканабиноиди“, защото те действат върху рецептора CB1 в мозъка, който реагира на ТНС, основната психоактивна съставка в канабиса.

Въпреки че PAM-съединението засилва ефектите на ендоканабиноидите, проучването установява, че то не причинява нежелани странични ефекти, свързани с действието на канабиса – като нарушена двигателна функция или понижена телесна температура – защото ефектът му е изцяло насочен към мозъка. Облекчението на болката е също по-силно и по-дълготрайно от това на лекарствата, които блокират ензим, който разгражда и метаболизира собствените съединения на мозъка, подобни на канабиса. Позитивните алостерични модулатори сами по себе си карат естествените болкоуспокояващи да се насочват само към дясната част на мозъка в точното време, за разлика от лекарствата, които се свързват с всеки рецепторен участък в тялото.

PAM-съединенията също показват силни предимства пред другите алтернативни съединения за облекчаване на болката, тествани в проучването: синтетичен канабиноид и метаболитен инхибитор. Резултатите от анализа показват, че тези други съединения могат да предизвикат пристрастяване или да намалят ефективността си с течение на времето.

Въпреки че настоящето изследване е проведено с мишки, Хохман подчертава, че е доказано, че ендоканабиноидите също се освобождават от човешкото тяло в отговор на възпаление или болка, причинена от увреждане на нервите. Съединенията могат също да играят роля при временното облекчаване на болката, което се появява след сериозно нараняване.

„Тези резултати са вълнуващи, защото не се нуждаете от цял коктейл от други лекарства, за да противодействате напълно на патологичната болка при животните“, казва Хохман. „Също така не виждаме нежелани признаци на физическа зависимост или толеранс, които са установени при делта-9-тетрахидроканабинол или лекарства на основата на опиоиди. Ако тези ефекти могат да се възпроизведат при хората, това би било голяма крачка напред в търсенето на нови, непристрастяващи болкоуспокояващи.“

Източник: https://medicalxpress.com/news/2017-10-pre-clinical-path-non-addictive-painkillers.html