телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Ново изследване показва, че магическите гъби облекчават тежка депресия

Ново изследване показва, че магическите гъби облекчават тежка депресия

Халюциногенно вещество, намиращо се в магическите гъби, успешно е облекчило тежка депресия при пациенти, които не са се повлияли от друго лечение.

Учените от Импириъл Колидж в Лондон са предизвикали интензивни психеделични трипове у 12 човека чрез високи дози от забраненото вещество псилоцибин.

Една седмица след преживяването с псилоцибин нито един доброволец нямал симптоми на  депресия и три месеца по-късно петима от тях все още нямали никакви прояви на такива симптоми.

Изследването е публикувано в Lancet Psychiatry Journal и се твърди, че резултатите са „обещаващи, но не напълно убедителни“.

Авторите търсят допълнително финансиране, за да продължат с опитите.

Според тях ще е трудно да се използва група, на която да се дава плацебо – основен компонент на цялостното клинично изпитание. Това е така, защото ще е очевидно кои пациенти имат халюциногенно преживяване и кои – не.

Счита се, че псилоцибинът облекчава депресията, като се свързва с определени рецептори в мозъка и потиска дейността на мрежа, която е отговорна за чувството на идентичност и е свръхактивна при хора с депресия.

Учените не изключват и възможността трипът да е предизвикал „пробуждане“ от вида на това, което се постига чрез спиритуални учения, и то да е помогнало за подобряване на състоянието.

Около 350 милиона души в света страдат от заболяването и годишната цена за икономиката на Англия е 7,5 милиарда британски лири според данни на правителството.

Около един от всеки десет пациенти не се повлиява от лечението.

Въпреки обещаващите резултати изследователите призовават хората да не опитват да се лекуват от депресия с магически гъби.

Водещият автор на изследването, д-р Робин Кархарт-Харис, казва: „Психеделичните наркотици имат силни психологически ефекти и се дават в условията на нашето проучване само с определени предпазни мерки като внимателно наблюдение и професионална терапевтична подкрепа.“

„Не бих искал хората да мислят, че могат да излекуват депресията си като сами си берат магически гъби. Това може да е рискован подход“.

Доброволците в опита са приели капсули с псилоцибин и са били под внимателно наблюдение.

Професор Дейвид Нът, който също е участвал в изследването, критикува заплетените регулации и изисквания за лицензиране, които са накарали екипа да чака 32 месеца за разрешение да проведат опита.

„Важно е академични изследователски групи да опитат да създадат нови възможности за лечение на депресия, защото фармацевтичната индустрия се оттегля от това поле.“

„Нашето изследване показва, че псилоцибинът е безопасен, бързо действащ и би могъл да има стойност за тези пациенти, ако се прилага внимателно.“

Професор Нът, който е освободен от длъжността на съветник на правителството относно наркотиците поради своите прями възгледи, призовава за премахване на псилоцибина от Списък 1 на закона за наркотиците, с което да се улеснят бъдещите клинични изпитания.

Аманда Фийлинг от фондация „Бекли“, която също е участвала в изследването, казва: „За пръв път от много години насам хора, които са изпробвали всички възможни лечения, съобщават за понижена тревожност, повишен оптимизъм и способност да се наслаждават на неща.“

„Това е несравним успех и може да доведе до революция в лечението на депресия.“

Източник: http://www.telegraph.co.uk/science/2016/05/17/magic-mushrooms-lifts-severe-depression-in-trial/