телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Ново изследване: Може ли виното да предпазва невроните?

Ново изследване: Може ли виното да предпазва невроните?

Прекомерната консумация на алкохол има множество негативни ефекти върху здравето, но някои проучвания са показали, че умереният прием на червено вино може да отложи свързаното с напредването на възрастта влошаване на когнитивните способности и началото на невродегенеративни заболявания като болест на Алцхаймер и Паркинсон. За умерена употреба в тези изследвания се счита дневна консумация под 250 милилитра.

Ново изследване, публикувано в списанието Frontiers in Nutrition, проучва молекулярния механизъм зад тези ефекти.

Изследователите начело с д-р Естебан-Фернандез от Института по изследване на храненето в Мадрид, Испания, решили да изследват чревните метаболити, които тялото произвежда при консумация на вино.

Съставки на виното предотвратяват смъртта на невроните, но микробиомът на червата играе ключова роля.

Д-р Естебан-Фернандез и екипът ѝ са селектирали метаболитите от урината и изпражненията на хора, които пият вино редовно и умерено.

След това те прибавили тези метаболити към човешки неврони. Изследователите предизвикали стрес на клетките, за да симулират условията, които обикновено водят до смърт на невроните при невродегенеративни болести.

Изследването разкрива, че метаболити на виното предотвратяват смъртта на невроните при тези стресови условия.

Изненадващо откритие е, че според резултатите метаболитите са активни на различи етапи от процеса на комуникация на клетките, който в своя край води до смърт на невроните.

Според изследователите това означава, че точният състав на метаболитите е изключително важен за протективния ефект. А от своя страна съдържанието им зависи от чревния микробиом – трилиони микроорганизми, които живеят в червата ни.

Чревният микробиом е отговорен за преработването на виното в различни метаболити включително фенолова киселина и ароматни съединения (веществата, които имат невропротективен ефект).

„С други думи, разликите в нашите чревни микробиоми водят до различни метаболити. Това е доказателство за идеята, че хората имат различни ползи от храната,“ обяснява водещият автор на изследването.

Здравословният хранителен режим е изключително важен за нормалното функциониране на мозъка

„Тези индивидуални различия са фактор, който не бива да се пренебрегва при разбирането на ефектите на определени храни върху здравето. Сега ние наистина подобряваме разбирането си на ролята на храненето за нормалната мозъчна функция,“ добавя д-р Естебан-Фернандез.

Тя коментира и важността на балансираната диета за превенцията на невродегенерацията:

„Много е важно да се разбере, че определени съставки на храната са отговорни за този ефект на защита срещу невродегенеративни заболявания; не са използвани лекарства. Нямам предвид да се заместят лекарствата с диета, но искам да повиша информираността за това, че хранителният режим помага за предотвратяването на болести или намалява риска от разболяване. Повече от постижимо е да се отиде до супермаркета и да се купят зеленчуци и плодове: зависи само от хората да поддържат балансиран хранителен режим.“

Въпреки че препоръчва хранителен режим богат на плодове и зеленчуци и с малко наситени мазнини, д-р Естебан-Фернандез предупреждава за свръхангажираността с храненето и подканва да се прави разграничение между вярна и невярна информация относно храненето.

„Обществото в наши дни е пълно с погрешни митове относно хранителния режим и е роля и на науката, и на медиите да избягват разпространението им, както и да обяснят на хората значението на храненето за здравето им,“ добавя авторът.

Източник: http://www.medicalnewstoday.com/articles/317326.php