телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Нова силна дизайнерска дрога, наречена „флака“, се разпространява в САЩ

Нова силна дизайнерска дрога, наречена „флака“, се разпространява в САЩ

Нараства употребата на опасен синтетичен катинон (alpha-pyrrolidinopentiophenone (alpha-PVP) във Флорида, познат като „флака“ (flakka). Среща се и в други части на САЩ.

Джим Хол, епидемиолог от Центъра за приложни изследвания на употребата на вещества и междугрупови здравни различия, казва, че употребилите стават много агресивни, а приливът на адрелин ги прави толкова силни, че са нужни четирима или повече полицаи, за да ги задържат.

Това вещество е химически подобно на други синтетични катинони , наричани „соли за вана“, и е под формата на розови кристали с неприятна миризма, които употребяващите ядат, смъркат, инжектират или ги използват във вейпърайзери (устройства, подобни на електронните цигари). При употребата на вейпърайзър „флака“ много бързо навлиза в кръвта и употребяващият лесно може да предозира. Също като други наркотици от този вид, alpha-PVP може да предизвика състояние на тежка възбуда, което включва хиперстимулация, параноя и халюцинации, които могат да доведат до агресия и самонараняване. Наркотикът е свързан със случаи на самоубийства и смъртни случаи след инфаркт. Той може да повиши телесната температура до опасни нива и да доведе до увреждане на бъбреците и бъбречна недостатъчност.

Този катинон е забранен и включен в Списък 1 на Агенцията за борба с наркотиците в САЩ от 2014 година насам. Веществата в тази категория се считат за най-опасни и има голям риск от злоупотреба и зависимост към тях. Въпреки това този наркотик е лесно достъпен във Флорида.

Основен проблем е, че веществото е много евтино и хората често взимат по-големи количества. Страничните ефекти при големи дози са сериозни: ускорен сърдечен ритъм, тревожност, параноя и психоза. Най-тежкият страничен ефект е състоянието на тежка възбуда, което споменахме по-горе. По време на пристъпите на агресия, халюцинации и силно повишена температура, мускулната тъкан започва да се разгражда и мускулни влакна се отделят в кръвта, което предизвиква бъбречна недостатъчност. Поради ускореният сърдечен ритъм има риск от инсулт или инфаркт.

За последните шест месеца в Брауърд Каунти са регистрирани поне 10 смъртни случая поради употреба на „флака“, а всеки ден има по 20 посещения в спешните отделения поради състояние на тежка възбуда.

Източници:
http://www.drugabuse.gov/drugs-abuse/emerging-trends
http://www.drugs.com/news/new-synthetic-flakka-triggers-crazed-behaviors-56432.html?utm_source=facebook&utm_medium=micro-blog&utm_campaign=DrugscomFB