телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Министерство на здравеопазването се кани да закрие Националния център по наркомании

Министерство на здравеопазването се кани да закрие Националния център по наркомании

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева е изпратила до Министерски съвет доклад, в който се предлага закриване на Националния център по наркомании и поемане на дейността му от Националния център по обществено здраве и анализи и Изпълнителна агенция „Медицински одит”.

Кое налага това „оптимизиране“ и преструктуриране в системата на здравеопазването в последните работни дни на правителството не става ясно от доклада.

Факт е, че в една държава, която и до този момент не обръща внимание на хилядите зависими към наркотични вещества, Националният център по наркомании е една работеща структура, бореща се поне малко да облекчи тяхното положение.

Поради тази причина закриването на една структура и вливането на ресурсите и дейността ѝ в друга, много по-голяма и обща такава, не изглежда обнадеждаващо. Особено на фона на цялостния проблем със здравеопазването в България.

Можем само да се надяваме, че държавата ни няма да направи отново няколко стъпки назад по отношение на лечението и рехабилитацията на зависимите си граждани, след като толкова години чакаме стъпки напред.

Всички организации в България, работещи в областта на зависимостите, имат по-малко от 2 седмици, за да изразят своето мнение по въпроса.