телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Милиардер, основател на фармацевтична компания, е признат за виновен, че е подкупвал лекари да предписват опиоидно лекарство

Милиардер, основател на фармацевтична компания, е признат за виновен, че е подкупвал лекари да предписват опиоидно лекарство

Директорът на водещ производител на лекарства е признат за виновен за това, че е подкупвал лекари да предписват опасно обезболяващо на пациенти, които не са имали нужда от него, в първата наказателна присъда на ръководител на фармацевтична компания заради опиоидната епидемия.

Съдебни заседатели в Бостън са признали Джон Капур (John Kapoor), 75-годишен милиардер и основател на „Инсис Терапютикс“ (Insys Therapeutics), за виновен по обвинения за застрахователни измами в стратегиите за продажби на „Субсис“ – спрей, направен от фентанил, синтетичен опиоид, който е много пъти по-силен от морфина.

„Субсис“ е одобрен за терминално онкоболни пациенти, но компанията е таргетирала продажби на много по-голям и доходоносен пазар на хора с хронични болки, които не представляват риск за живота им. Прокурорите казват, че това е подклаждало опиоидната епидемия и е причина за смъртни случаи.

Други четирима души на ръководни позиции в компанията също са осъдени по подобни обвинения. Тях ги очакват присъди до 20 години затвор.

Тези присъди ще подтикнат към още искания ръководители на други производители на опиоиди да бъдат подведени под отговорност за епидемията, в която 400 000 души са изгубили живота си през последните две десетилетия.

Производителите на лекарства, дистрибуторите и аптеките вече са изправени пред стотици дела, заведени от различни щати и градове, които искат от тях да възстановят щетите от епидемията върху обществените финанси – от повишената престъпност до разходи за лечение на зависимост и грижи за деца, които са изгубили родителите си. Дистрибуторът на лекарства „Маккесън“ се е съгласил да плати 37 милиона долара на щата Западна Вирджиния по извънсъдебно споразумение заради наводняването на щата с милиони опиоидни таблетки без спазване на предпазни мерки.

Но гневът на обществото нараства заради това, че корпорациите са прекарали години в плащане на споразумения по граждански дела като „цената за правене на бизнес“, докато продължават да жънат огромни печалби чрез нелегално насърчаване на масовото предписване на лекарства или неспазване на законите, които би трябвало да предотвратят злоупотребата с медикаментите. Политически лидери в някои от най-засегнатите части на САЩ призовават за наказателно преследване на ръководителите, които са взели решенията, като ги наричат „дилъри, облечени в костюми „Армани““.

Капур е управлявал маркетинг стратегия в „Инсис“, която наема лекари като говорители на образователни семинари като прикритие, за да може да им изплати над 1 милион долара, за да предписват високи дози „Субсис“ на пациенти, които нямат нужда от това. Обвинението казва, че семинарите не са били нищо повече от социални събития в скъпи ресторанти в Ню Йорк, след което търговските представители на компанията са водили лекарите в стриптийз клубове и барове.

Прокурорите показали на съдебните заседатели таблици с плащанията към лекарите и колко е била печалбата на компанията в замяна на всеки подкуп. В един случай компанията е платила 260 000 долара на двама лекари от Ню Йорк, които са издали рецепти за „Субсис“ на стойност 6 милиона долара през 2014 година. Служители на компанията са се престрували на лекари, за да представят фалшиви диагнози на застрахователни компании, за да получат одобрение за плащанията на лекарствата.

На съдебните заседатели е показано и промоционално рап видео на търговски представители на „Инсис“, които танцуват до голяма бутилка „Субсис“, включвайки репликата „Имам нови пациенти и имам много от тях“.

Продажбите на медикамента са скочили в резултат на агресивната маркетинг стратегия на компанията от 14 милиона долара през 2012 г., когато „Субсис“ излиза на пазара, до почти половин милиард долара пет години по-късно. Фентанил е силно пристрастяващ медикамент, който е убил повече хора от който и да е друг опиоид през последните години, въпреки че повечето от свръхдозите са с нелегални версии на медикамента.

Според обвинението лекарите са получавали огромни суми, застрашавайки живота на хората. Прокурорите са показали имейли, в които бивш изпълнителен директор на компанията казва, че определени лекари са „притежание“ на компанията заради количеството „Субсис“, което са предписали.

Според прокурорите хората на изпълнителни длъжности в „Инсис“ са рискували живота на пациентите от алчност.

„Тези пациенти са били използвани. Тяхната болка е била експлоатирана“, казва прокурор Натаниел Ийгър на журито. „Решенията, парите и стратегията са дошли от върха.“

Бившият вицепрезидент на управлението на пазарите Майкъл Гъри, бившият национален директор на продажбите Ричард Саймън и двама търговски директори, Сънрайз Лий и Джоузеф Роуън, също са осъдени.

Няколко други бивши служители на ръководни постове са пледирали виновни за схемата и са предоставили доказателства срещу Капур.

Майкъл Бабич, бившият изпълнителен директор на „Инсис“, се е признал за виновен по-рано таи година. Бабич очаква присъда от до 20 години затвор. Неговата съпруга, Натали Ливайн, търговски представителн на компанията, също очаква присъда, след като се е признала за виновна.

Сред другите осъдени са вицепрезидентът на продажбите Алек Бурлакоф, който е казал на процеса, че Капур е създал стратегия за продажби, с която да таргетира лекари, за които се знае, че изписват опиоиди, без да задават много въпроси, в така наречените „фабрики за хапчета“ (pill mill – лекари или клиники, които изписват опиоиди безконтролно).

„Фабриките за хапчета за нас означаваха долари“, казва той.

Източник: https://www.theguardian.com/us-news/2019/may/02/john-kapoor-opioids-billionaire-founder-guilty-of-bribing-doctors-to-prescribe?CMP=share_btn_tw