телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

MDMA е одобрено за финални опити за лечението на посттравматично стресово разстройство

MDMA е одобрено за финални опити за лечението на посттравматично стресово разстройство

Американската Агенция за храните и лекарствата (FDA) е дала зелена светлина за опити от фаза три с MDMA (активната съставка в екстази) за лечението на посттравматично стресово разстройство (ПТСР) – последната фаза за потвърждаване, която се изисква, за да се превърне парти-наркотикът в легално лекарство.

По време на лечението наркотикът се дава на пациентите само три пъти (веднъж месечно) по време на дълги терапевтични сесии, между които се провеждат ежеседмични сесии без наркотика. Ранните опити с веществото, което понастоящем е забранено от американския закон, са показали обнадеждаващи резултати за пациентите, при които терапията на ПТСР не е работела.

„Преминаването ни от фаза две във фаза три показва, че имаме добра научна причина да вярваме, че MDMA е ефективно лечение при терапията за ПТСР. Фактът, че FDA е готова да премине към фаза три, ни дава сигнал, че те са съгласни“, казва Брад Бърдж от Мултидисциплинарната асоциация за психеделични проучвания (MAPS) – организация с нестопанска цел, базирана в Санта Круз, Калифорния, която оглавява опитите MDMA да се превърне в лекарство.

Ако опитите минат добре, MDMA може да бъде легализирано до 2021 г., предоставяйки нов начин за лечение на хората, които се борят с ПТСР – инвалидизиращо психично заболяване, което може да бъде причинено от ситуации, при които човек става свидетел или преживява събития, застрашаващи живота.

ПТСР е често срещано сред ветерани от войни, жертви на сексуално насилие и бежанци, а симптомите включват панически атаки, треперене, кошмари и безсъние. Много от пациентите се влияят добре от установените лечения като когнитивно-поведенческа терапия или десенситизация и повторна преработка на информация посредством движение на очите (EMDR), но част от пациентите са борят с това разстройство десетки години.

„Одобрените в момента лечения помагат на някои хора, но не работят за поне една трета от пациентите“, казва Бърдж.

Джеймс Хардин е страдал от ПТСР години наред, след като е участвал в три мисии в Ирак и Афганистан. Той имал кошмари и безсъние, а силните звуци или проблясъци светлина можели да отключат у него силна тревожност. Били му предписани психотерапия, антидепресанти и лекарства против тревожност, но нищо не помогнало.

Това продължило, докато той не се записал за един от опитите на МАРS с MDMA-подпомогната психотерапия. Хардин изпитал драматичен обрат в психичното си здраве в рамките на три месеца и вече не страда от ПТСР.

„Това ми позволи да бъда продуктивен член на обществото и ми даде нова надежда“, казва той.

Едно проучване от Южна Каролина било направено с 20 пациенти, главно жертви на сексуално насилие, които били страдали от ПТСР над 19 години. Проучването било плацебо контролирано, като на всички пациенти била предоставена една и съща терапия, но само на някои било давано MDMA. 83% от тези, на които било давано MDMA, вече не отговаряли на критериите за ПТСР след лечението, в сравнение с 25% от тези, на които наркотикът не бил даван. Резултатите се задържали няколко години.

MAPS е финансирала общо шест изследвания от фаза две на наркотика, в които 136 пациенти са преминали MDMA-подпомогната терапия. Изследванията от фаза три изискват по-големи групи от пациенти, най-малко 230 души, в различни държави.

Преди няколко месеца MAPS е предала на FDA данни от изследванията си от фаза две, заедно с планове за фаза три. На 29 ноември 2016 г. FDA е дала разрешение за опити от фаза три. Набирането на пациенти е планирано да започне през юни 2017 г.

Хардин е „въодушевен“, че опитите от фаза три са били одобрени. „Радвам се. Трябваше да стигнем дотук. Аз съм един от малцината щастливци, които получиха това удивително лечение. Аз не искам да съм човекът, който е извадил късмет, искам всички да имат тази възможност да се възстановят.“

След като опитите от фаза три бъдат завършени и ако резултатите все още изглеждат позитивни, данните могат да бъдат изпратени на FDA за одобрение. На теория това означава, че MDMA би могло да бъде легализирано за терапевтична употреба до 2021 г. (въпреки че около 50% от лекарствата се провалят на фаза три).

Наркотикът няма да може да бъде предписван на пациентите за употреба вкъщи по същия начин, по който се изписва медицинската марихуана в много от американските щати. Дизайнът на опитите е такъв, че наркотикът може да бъде прилаган единствено от обучен психотерапевт в лицензирани центрове.

„Хората идват в клиника, получават една таблетка MDMA от лекар и я приемат веднага за тяхната терапевтична сесия. Не взимат таблетката вкъщи“, казва Бърдж.

Той бърза да направи разлика между MDMA, което се използва в опитите и клубния наркотик екстази.

„По-малко от половината екстази, което се продава на улицата, изобщо съдържа MDMA и обикновено съдържа и много по-вредни примеси“, казва той. Това не означава, че MDMA е безопасно. Наркотикът, особено ако е приет в клубна среда, може да доведе до прегряване и органна недостатъчност.

Таблетките MDMA, които се дават на пациентите по време на опитите, са с фармацевтично качество и с доза, която е известна. Произведени са в добре охраняван комплекс близо до малкото селище Дъдли в Северна Англия, с цена от 400 000 американски долара за килограм. MAPS набира средства за закупуването на достатъчно количество, за да завърши опитите от фаза три.

Източник: https://www.theguardian.com/science/2016/dec/01/fda-mdma-ptsd-final-trials