телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Мъжете е по-вероятно да страдат от психоза заради употреба на канабис в сравнение с жените

Мъжете е по-вероятно да страдат от психоза заради употреба на канабис в сравнение с жените

Източник: http://www.news-medical.net/news/20150724/Men-more-likely-to-suffer-from-cannabis-psychosis-compared-to-women.aspx

Изследване на учени от Университета на Йорк във Великобритания, представено през юли тази година, разкрива, че много по-голям процент от мъжете страдат от психоза заради употреба на канабис в сравнение с жените.

Много проучвания са изследвали естеството на връзката между канабиса и психозата, но ролята на пола по отношение на психозата от употреба на канабис е изследвана по-малко и не е толкова добре разбрана.

Новото проучване на изследователите от Департамента за здравни науки в Йорк използва голям набор от данни, събирани в период на 11 години, за да изследва разликите при мъжете и жените, докато те преминават от излагане на канабис през развитие на психоза. Проучването е публикувано в Journal of Advances in Dual Diagnosis.

Тенденциите при употребата на канабис показват, че два пъти повече мъже в сравнение с жените използват наркотика. Това съотношение при половете е отразено и при честотата на случаите на психоза – мъжете отново са два пъти повече от жените. Но изследователският екип на Йън Хамилтън, д-р Пол Галдас и д-р Холи Есекс открива значително разширяване в съотношението за психоза от канабис, където мъжете превъзхождат числено жените с четири към едно.

Йън Хамилтън казва: „Тази явна разлика по пол в честотата на случаите на психоза от канабис е озадачаваща. Възможно е службите за психично здраве и лечение на зависимости, които имат прекомерен брой мъже, да идентифицират и лекуват повече мъже с комбинации от психични проблеми и проблеми с канабис. Но също така е възможно жените с психоза от канабис да остават неидентифицирани и без лечение за проблемите, които имат.“

„Когато става дума за психоза от канабис, полът е от значение.“