телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Лекарство на основата на магическите гъби помага на хора с рак да се справят с депресията и тревожността

Лекарство на основата на магическите гъби помага на хора с рак да се справят с депресията и тревожността

Може ли психеделичният трип да промени начина, по който хората с животозастрашаващ рак посрещат смъртта? Резултатите от две клинични изпитвания предполагат, че може.

Изследователите са показали, че единична доза псилоцибин – активната съставка в магическите гъби – комбинирана с психотерапия, облекчава депресията и тревожността и усилва чувството за благополучие у хора с рак. Нещо повече, за повечето хора тези ефекти изглежда, че продължават повече от шест месеца.

Псилоцибинът, заедно с други халюциногенни наркотици като LSD, е бил забранен в САЩ в края на 60-те години на XX век. Но увеличеното разбиране за психологическите механизми на наркотика е предизвикало възобновяване на изследванията върху потенциалните терапевтични ползи от него. Няколко малки клинични изпитвания са показали добри перспективи за използването на наркотика за лечение на алкохолизъм, зависимост към опиати, депресия и тревожност.

Хората с рак често развиват хронични симптоми на депресия и тревожност, а изглежда, че антидепресантите не помагат много. Някои малки проучвания са предположили, че  псилоцибинът би могъл да е алтернатива.

За да изследват въпроса, екипи от Университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор и Медицинския център „Лангон“ към Университета на Ню Йорк са провели две изпитвания, в които са участвали 80 души с рак и симптоми на депресия и тревожност.

В едното клинично изпитване всеки доброволец участвал в психотерапевтична сесия, подпомогната или от единична висока доза псилоцибин, или от ниска, подобна на плацебо, доза псилоцибин. След пет до седем седмици след тази сесия доброволците взели участие във втора сесия с друго лекарство.

Второто изпитване било проведено по подобен начин, но като плацебо бил използван витамин В3.

Вътрешно преживяване

По време на всяка сесия участниците лягали на канапе, носели превръзка на очите и слушали музика. Били придружавани от двама изследователи и били насърчавани да фокусират вниманието си върху вътрешните си преживявания.

За да се оценят отговорите на доброволците, изпитванията използвали разнообразни физиологически и психологични методи за измерване, включително на кръвно налягане и сърдечна честота, клинични тестове и въпросници за самооценка. Тези оценки били провеждани преди всяка сесия и в още два или три момента от следващите шест месеца. В края на изпитването семействата, приятелите и колегите на участниците също били интервюирани, за да се оцени какво мислят за благополучието на доброволците.

Резултатите от двете изпитвания показали, че псилоцибинът предизвиквал незабавно и значително намаляване в оценките за депресия, тревожност и смущения в настроението, както и увеличение в оценките за качество на живота, смисъл на живота, приемане на смъртта и оптимизъм. Тези ползи били налице при 80% от участниците след шест месеца.

Основната черта на преживяването от псилоцибин е чувството за единство; чувството, че всичко е свързано на някакво ниво, казва Роланд Грифитс, който е водил изпитването на „Джон Хопкинс“.

„След този вид преживяване хората чувстват, че са научили нещо, което има дълбоко значение и ценност за тях“, казва той. „Те отдават промените в това как подхождат към живота, как взаимодействат с хората и в тяхната ценностна система на това преживяване.“

В нито едно от двете изпитвания не е имало сериозни странични ефекти, въпреки че някои от участниците са изпитали гадене, главоболие и преходна тревожност. Заедно резултатите формират най-обширното клинично изпитване на псилоцибин за лечение на депресия и тревожност.

Алтернативно лечение

Стивън Рос, водещ изследовател на изпитването на Университета на Ню Йорк, подчертава нуждата от алтернатива на наличните грижи за хора с рак. „Между 40 и 50% от пациентите с рак имат диагностицируеми тревожност или депресия“, казва той. „Сегашните лечения, като антидепресантите, наистина не помагат повече от плацебо.“

Рос казва, че сега изследването трябва да бъде проведено с по-голяма извадка от хора. „Въпреки че нашите две клинични изпитвания точно копираха едно и също проучване и биха могли да накарат някого да мисли, че ефектът е истински, изследването трябва да бъде направено в по-голяма, представителна за страната извадка от хора с рак“, казва той. „И ако изследването покаже същото, което ние показахме, тогава е възможно псилоцибинът да бъде изваден от забранителния списък, за да стане лекарство с рецепта за свързани с рак тревожност и депресия.“

Източник: https://www.newscientist.com/article/2114789-magic-mushroom-drug-helps-people-with-cancer-face-death/?utm_medium=Social&utm_campaign=Echobox&utm_source=Twitter&utm_term=Autofeed&cmpid=SOC%7cNSNS%7c2016-Echobox#link_time=1480569614