телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Кърмещите майки не трябва да пият никакъв алкохол

Кърмещите майки не трябва да пият никакъв алкохол

Никакво количество алкохол не е безопасно по време на кърмене, показва ново изследване.

Излагането на алкохол в майчиното мляко намалява способностите за мислене и разсъждение на децата от шест до седем години, установи проучване.

Смята се, че алкохолът уврежда мозъчните клетки на бебетата или може да направи кърмата по-малко питателна, което може да доведе до някои затруднения на по-късен етап, смятат изследователите.

Авторът на изследването Луиза Гибсън от университета Macquarie, Сидни, казва: „Най-безопасният вариант е да се въздържаме напълно от алкохол по време на бременност и кърмене.“

„Това проучване показва, че няма безопасно ниво на консумация на алкохол, като всяка допълнителна напитка причинява малко повече вреда.“

Как е проведено изследването

Изследователите са анализирали повече от 5000 майки и бебета, родени през 2004 г. от Австралия. На всеки две години децата са били оценявани. Резултатите са публикувани в списанието Pediatrics.

Алкохолът влияе върху способностите на бебетата да спят и ядат

Резултатите допълнително показват, че уменията на децата за мислене и разсъждение не са засегнати, ако майките им пият по време на първите месеци след раждането, но не кърмят.

Г-жа Гибсън казва: „Липсата на подобни резултати при бебета, които никога не са били кърмени, предполага, че намаляването на способностите за мислене и разсъждение е пряк резултат от алкохола в майчиното мляко, а не поради други социални аспекти, свързани с пиенето. "

Алкохолът също може да повлияе на способностите на бебетата да се хранят и спят, което ги прави по-малко отзивчиви към стимулите на околната среда.

Д-р Рон Марино от болницата на Уинтроп в Нюйоркския университет твърди, че това може да повлияе на комуникацията между мозъчните клетки на бебетата.

Резултатите допълнително подсказват, че мисловните способности на децата не биват допълнително засегнати

Кърменето намалява риска от болка при жените след цезарово сечение

Майките, които кърмят най-малко два месеца след цезарово сечение, са три пъти по-малко склонни да изпитват продължителна болка, отколкото тези, които го правят за по-кратък период от време, установи проучването на болницата „Дева Мария от Валме“, Севиля.

Около 23% от жените, които кърмят по-малко от два месеца, съобщават за болка на мястото на операцията, за сметка на само 8% от тези, които кърмят по-дълго, добавя изследването.

Тревожността значително увеличава риска от страдание на жената след операцията, показва проучването.

Източник: http://www.dailymail.co.uk/health/article-6010557/No-alcohol-safe-breastfeeding-extra-drink-reduces-babies-thinking-skills-later-on.html