телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Кардиолози установяват как е-цигарите увреждат мозъка, кръвоносните съдове и белите дробове

Кардиолози установяват как е-цигарите увреждат мозъка, кръвоносните съдове и белите дробове

Кардиолози дават ясно предупреждение за опасностите от електронните цигари, особено за младите хора, след като резултатите от ново изследване показват уврежданията, които устройствата причиняват на мозъка, сърцето, кръвоносните съдове и белите дробове.

Изследването, което е публикувано в European Heart Journal, идентифицира също някои от участващите механизми, за които досега е имало ограничена информация.

Професор Томас Мюнцел от Катедрата по кардиология в Университетския медицински център „Майнц“ в Майнц, Германия, който е ръководил изследването, казва, че е-цигарите са толкова опасни, както и пристрастяващи, че държавите трябва да помислят за тяхната забрана – действие, което страни като Индия, Бразилия, Сингапур, Мексико и Тайланд вече са предприели.

„Трябва да се фокусираме върху младежите, защото те представляват най-големият пазар“, казва той. „Според Центровете за превенция и контрол на заболяванията в САЩ над 3,6 милиона деца в страната употребяват е-цигари, с рязко увеличение от 78% - от 11,7% до 20,8% - сред американските ученици в гимназията от 2017 до 2018 г. А във Великобритания 1,6% от учениците на възраст 11-18 г. употребяват е-цигари повече от един път седмично в сравнение с 0,5% през 2015 г. Тяхната употреба, която всъщност е била предназначена да помогне на пушачите да спрат, се превърна в мода сред младежите в САЩ, водейки до никотинова зависимост дори при тези, които не са пушили преди това.“

Проф. Мюнцел казва, че правителствата трябва да спрат достъпа на младите хора до тютюневи продукти, да ги обложат с високи данъци, да обуздаят техния маркетинг, да образоват тийнейджърите и техните семейства за опасностите от тютюневите продукти и да засилят изследванията върху вредните последствия за здравето от пушенето на електронни цигари.

„Не можем да допуснем цяло едно поколение да стане зависимо към никотин“, казва той.

Проф. Мюнцел и колегите му са изследвали ефекта от изпаренията от е-цигарите върху кръвопотока в мишничната артерия в горната част на ръката при 20 здрави пушачи, преди да пушат е-цигара и 15 минути след това. Изследователите са измерили и колко твърда е станала артерията.

В допълнение те са изложили 151 мишки на цигарените изпарения за един, три или пет дни за 20 минути шест пъти на ден.

Открили са, че само един епизод на излагане на изпаренията увеличава сърдечната честота и води до втвърдяване на артериите, а вътрешната артериална обвивка, ендотелът, спира да функционира правилно при пушачите. Ендотелът отговаря за поддържането на правилното разширяване и свиване на кръвоносните съдове, предпазва тъканите от токсични вещества и регулира процесите на възпаление и кръвосъсирване. Нарушената функция на ендотела е свързана с развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Резултатите от мишките са показали, че ензим, наречен NOX-2, отговаря за увреждането на кръвоносните съдове, включително и на тези в белите дробове и мозъка, което е последствие от изпаренията на е-цигарите. NOX-2 е свързан със защитата на тялото срещу бактериите и участва в процес, наречен оксидативен стрес – липса на баланс между свободните радикали и антиоксидантите в тялото. Мишките, които не били способни да произвеждат NOX-2, били предпазени от увреждащите ефекти на електронните цигари.

Изследователите открили също, че мишките, които били лекувани с мацитентан (лекарство, използвано за лечението на ендотелна дисфункция, повишено кръвно налягане в кръвоносните съдове и белите дробове и оксидативен стрес) или с бепридил (използван за лечение на оксидативен стрес и клетъчна смърт в случаи на високо кръвно налягане, ангина пекторис или болки в гърдите), не показали симптоми на ендотелна дисфункция, оксидативен стрес или възпаление. Полезните ефекти от тези лекарства показват централна роля на химикал в тялото, наречен ендотелин-1, който участва в стесняването на артериите, и на протеин, наречен FOXO-3, който предпазва от оксидативен стрес.

Проф. Мюнцел казва: „Резултатите от сегашните проучвания идентифицират няколко молекулярни механизма, чрез които е-цигарите могат да причинят увреждане на кръвоносните съдове, белите дробове, сърцето и мозъка. Това е последствие от токсичните химикали, които се произвеждат от процеса на изпаряване и които може да се намират в по-ниски концентрации в самата течност. Това, което е важно, е, че идентифицирахме ензим, NOX-2, който свързва всички ефекти на е-цигарите върху мозъка и сърдечно-съдовата система, и също открихме, че токсичен химикал, наречен акролеин, прозвеждан при изпаряването на течността в е-цигарите, активира увреждащите ефекти на NOX-2. Полезните ефекти на мацитентан и бепридил показват, че електронните цигари имат способността да предизвикат свиване на кръвоносните съдове и да увредят антиоксидантната система и тази за оцеляване на нашите клетки.“

„Нашите данни може да сочат, че е-цигарите не са здравословна алтернатива на традиционните цигари и тяхната възприета „безопасност“ не е гарантирана. Освен това, ние все още нямаме опит със страничните ефекти на е-цигарите върху здравето, които се проявяват при дългосрочна употреба. Епидемията на е-цигарите в САЩ и Европа, особено сред младежите, е причина за многочислено поколение от зависими към никотина хора, които са изложени на опасност от насърченията да преминат от традиционни цигари на е-цигари. Изследване като нашето трябва да служи като предупреждение за техните опасности и трябва да бъдат предприети агресивни стъпки за предпазване на децата ни от здравните рискове, създавани от е-цигарите.“

Едно ограничение на проучването е, че в него не са били включени здрави непушачи. Но изследователите посочват, че една силна страна е, че не са получили финансиране от производителите на електронни цигари. „Скорошни проучвания показват, финансирането от тази индустрия е по-вероятно да доведе до резултати, които сочат, че е-цигарите са безвредни“, пишат изследователите в техния доклад.

Източник: https://eurekalert.org/pub_releases/2019-11/esoc-ceh111119.php