телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Изследване, продължило 20 години, показва вредите от употребата на канабис

Изследване, продължило 20 години, показва вредите от употребата на канабис

Един от 6 тийнейджъра, които редовно употребяват марихуана, става зависим.

Удвоява се рискът от развитие на психични разстройства, включително шизофрения.

Употребяващите марихуана се справят по-зле в училище. Тежката употреба изглежда влошава интелектуалното развитие.

Един на десет възрастни употребяващи става зависим и тези, които употребяват, е по-вероятно да започнат да употребяват и тежки наркотици.

Употребата на марихуана преди шофиране удвоява риска от катастрофа.

Употребата на марихуана по време на бременност води до намаляване на теглото на новороденото.

Професор Хол от King’s College в Лондон и съветник на Световната здравна организация по въпросите, свързани с наркотиците, опровергава становището на тези, които казват, че марихуаната е безвредна. Той казва, че ако марихуаната не предизвиква зависимост, то и хероинът не предизвиква такава. Също така според него често пъти е по-трудно да се помогне на хората със зависимост към марихуана да преминат през абстиненцията, отколкото на тези, зависими към хероин. „Просто не знаем как да го направим.“

Тези, които се опитват да прекратят употребата на марихуана, често страдат от тревожност, безсъние, нарушен апетит и депресия. Дори след лечение по-малко от половината успяват да не употребяват в следващите 6 месеца.

Според проучването за младите възрастни е еднакво вероятно да употребяват канабис и да пушат тютюневи цигари.

Според професор Хол е невъзможно да се вземе смъртоносна доза канабис, което на пръв поглед го прави по-малко опасен от хероина и кокаина. Също така той твърди, че употребата на канабис по време на бременността може да доведе до намалено тегло на новороденото и че продължителната употреба е свързана с повишен риск от рак, бронхит и сърдечен удар.

Основното откритие е, че редовната употреба, особено от тийнейджъри, води до дълготрайни психични проблеми и зависимост.

“Няма съмнение, че хората с тежка употреба изпитват абстинентен синдром, както е и при алкохола и хероина. “

„Процентът на излекуваните от зависимост към канабис сред тези, които търсят помощ, е подобен на този при алкохолно зависимите.“

От години активисти и известни личности, които се обявяват в полза на декриминализирането на марихуаната, поддържат убеждението, че истинската вреда е предизвикана от законовата забрана върху наркотиците.

В изследването, публикувано в списанието Addiction, се твърди, че легализирането на марихуаната не е спряло увеличението на броя хора, търсещи лечение за зависимост от канабис. Броят им се е увеличил в последните две десетилетия в Съединените Щати, Европа и Австралия. Професор Хол пише още, че същото увеличение се е случило и в Холандия, където употребата на канабис е декриминализирана от повече от 40 години.

Източник: http://www.dailymail.co.uk/health/article-2782906/The-terrible-truth-cannabis-British-expert-s-devastating-20-year-study-finally-demolishes-claims-smoking-pot-harmless.html