телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Изследване показва, че силен вид канабис, наречен „скънк“ (skunk), е свързан с 25% от случаите на психоза

Изследване показва, че силен вид канабис, наречен „скънк“ (skunk), е свързан с 25% от случаите на психоза

Изследователи от Кралския колеж в Лондон открили, че потентната форма на канабиса увеличава риска от психотичен епизод 5 пъти при употребяващи всекидневно и три пъти при хора, които употребяват от време на време.

„Това изследване подсказва, че бихме могли да предотвратим почти една четвърт от случаите на психоза, ако никой не пуши канабис с висока потентност (високо съдържание на тетрахидроканабинол). Това може да спести много страдание на младите пациенти и много пари на Националната здравна служба на Великобритания“, казва сър Робин Мъри, професор по психиатрия, психология и невронаука в Кралския колеж.

Проектът е продължил 6 години и включва 800 души на възраст между 18 и 65 години в Южен Лондон, включително 410, които са страдали от психоза, и 370 здрави пациенти.

„В сравнение с тези, които никога не са употребявали канабис, за индивидите, които употребяват предимно скънк по-рядко от веднъж седмично, вероятността от диагностициране на психотично разстройство е почти два пъти по-висока. При употреба само по време на почивните дни вероятността става три пъти по-висока, а при всекидневна употреба – повече от 5 пъти.

Изследването е публикувано в медицинското списание „Лансет“ и показва, че за около 60 000 души във Великобритания се смята, че имат психични заболявания, които включват халюцинации и параноидни епизоди, и които се влошават от употребата на този тип канабис.

Резултатите показват също, че рискът за тези, които започват да употребяват преди 15-годишна възраст, е по-голям.

Екипът не е открил никаква връзка с по-меката форма на канабис, позната като хашиш.

Скънк съдържа много повече тетрахидроканабинол (психоактивната съставка на канабиса) в сравнение с други типове канабис.

Според екипа на изследването тенденцията за легализиране налага нуждата младите хора да бъдат информирани за рисковете на силния канабис.

Медицинската марихуана е легална в 23 американски щата и може да се прилага при заболявания като множествена склероза и глаукома.

Източник: http://rt.com/uk/232803-smoking-skunk-cannabis-psychosis/