телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Излагането на никотин преди и след раждането може да причини проблеми със слуха при децата

Излагането на никотин преди и след раждането може да причини проблеми със слуха при децата

Тютюнопушенето е свързано с различни здравни рискове и усложнения при раждането. Новo изследване показва, че излагането на никотин преди и след раждането може да доведe до проблеми със слуха на детето.

Доказано е, че употребата на тютюн и никотин влияе върху здравословното развитие на плода, както и че причинява преждевременно раждане или дори смърт. Родилни дефекти, синдром на внезапна смърт при кърмачета и ниско тегло при раждане са проблеми, свързани с  употребата на тютюн, електронни цигари и никотино-заместващата терапия по време на бременноста.

Въпреки че рисковете от тютюнопушенето са добре известни, Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) съобщават, че 10% от жените все още пушат през последните 3 месеца от бременността.

Електронните цигари се възприемат като по-безопасни, тъй като не съдържат тютюн и съдържат по-малко вредни химикали в сравнение с обикновените цигари. Въпреки това, CDC предупреждава, че електронните цигари също са вредни за бебето, тъй като те все пак съдържат никотин, а това може да повлияе на развитието на мозъка и белите дробове на бебето.

Ново изследване ръководено от Урсула Кох, професор в Freie Universität Berlin в Германия, проучва допълнителните ефекти, които никотинът може да има върху развиващия се плод, както и върху новороденото. Изследването разглежда развитието на слуховия център в мозъчния ствол при мишки. Резултатите са публикувани в The Journal of Physiology.

 

Анализиране на ефекта от никотина при бременни мишки

Кох и екипът ѝ добавят никотин към питейната вода на бременни мишки до ниво, еквивалентно на това при интензивно пушене при хората. След раждането бебетата продължават да бъдат излагани на никотин чрез майчиното мляко докато не достигнат 3-седмична възраст - приблизително равна на възрастта на децата в начално училище.

Изследователите анализират мозъчната активност на младите мишки - а именно интензивността на сигнализиране между невроните. Екипът също така сравнява тези резултати с контролна група от мишки на същата възраст, които не са били изложени на никотин.

Кох и колеги открили, че при мишки, изложени на никотин, невроните, които нормално получават сензорни сигнали от ухото, не изпращат сигнали до другите неврони в слуховия център в мозъчния ствол толкова точно и ефективно, колкото невроните на мишките от контролната група. Обикновено слуховият нерв пренася електрически сигнал към мозъка, който след това го кодира в звук.

При мишките, изложени на никотин, предаването на сигналите между невроните  е по-неточно, което уврежда кодирането на звуковите модели. Вероятно е това да причинява трудностите при слуховата обработка, при децата, чиито майки са пушили интензивно по време на бременност.

Водещият автор на изследването коментира резултатите:

"Не знаем колко други части от слуховата система са засегнати от никотина. Необходими са повече изследвания за ефекта от излагането на никотин и молекулярните механизми, по които той влияе върху развитието на невроните в слуховия център в мозъчния ствол. Ако майките пушат по време на бременност и техните деца показват трудности при ученето в училище, те трябва да бъдат тествани за проблеми при слуховата обработка. " проф. Урсула Кох

Това е първият път, когато проучване показа, че слуховия център в мозъчния ствол - областта отговорена за анализа на звуковите модели - се развива необичайно в потомството, изложено на никотин по време на бременността.

Увреждането на слуха при деца поради дисфункционалност на слуховия център в мозъчния ствол води до проблеми с езика и ученето. Това от своя страна може да доведе до недобри умения за комуникация, ниски академични постижения и социална изолация.

 

Източник: http://www.medicalnewstoday.com/articles/315755.php