телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Излагането на канабис изменя генетичния профил на семенната течност при мъжете

Излагането на канабис изменя генетичния профил на семенната течност при мъжете

Все още не се знае дали тези генетични промени са обратими или се предават и на следващи поколения.

С все по-голямата достъпност на легалната марихуана в Щатите, повече изследователи се съсредоточават над ефектите, които активната й съставка – тетрахидроканабинол (THC) – оказва върху тийнейджъри, възрастни и бременни жени.

В ново изследване на Duke Health се твърди, че мъже, които са във фертилна възраст (тоест сперматозоидите им все още имат оплодителна способност) е добре да обмислят по какъв начин THC може да повлияе на спермата им и потенциално на децата, които може да бъдат заченати по време на период на активна употреба.

Както предходни изследвания показват, че тютюневият дим, пестициди, огнеупорни материали и дори наднорменото тегло могат да повлияят на качеството на спермата, това ново изследване сочи, че THC също може да повлияе на епигенетичните процеси – като по този начин задейства структурни и регулаторни промени в ДНК-клетките, които употребяващият може да предаде на поколението си чрез спермата.

Експерименти с плъхове и изследване, включващо 24 мъже, сочат, че THC изменя гените в две основни клетъчни пътеки, както и метилацията на ДНК – процес, който е от съществено значение за нормално развитие.

Изследователите все още не могат да кажат дали промените в ДНК се предават и на децата на употребяващите мъже и до какви ефекти би могло да доведе това. Настоящите открития са публикувани в списание Epigenetics.

„Това, което открихме, е, че ефектите от употреба на канабис върху мъжете и тяхната репродуктивна система не са несъществуващи – в смисъла, в който употребата на канабис действително видоизменя генетичния профил на семенната течност“, казва д-р Скот Колинс, професор по психиатрия и поведенчески науки в Duke и водещ автор на изследването.

„Все още не знаем какво означава това, но фактът, че все повече млади мъже имат легален достъп до канабис, е нещо, над което трябва да разсъждаваме сериозно“, допълва Колинс.

Национални изследвания показват, че според общественото мнение редовната употреба на марихуана все повече се нормализира и се възприема като ниско-рискова. Този факт, както и все по-честото търсене и предлагане на марихуана, отглеждана със специфичната цел да съдържа по-голямо количество активна съставка, правят настоящото изследването особено значимо в този времеви отрязък, обобщават авторите.

Редовна употреба според авторите е пушене на марихуана поне веднъж седмично през последните шест месеца. Спермата на тези участници в изследването, които са употребявали редовно, е сравнена с проби на мъже, които не са употребявали през последните шест месеца и са пушили канабис не повече от десет пъти през целия си живот.

Колкото по-висока е концентрацията на “THC” в урината на мъжете, толкова по-изразени са генетичните промени в семенната течност, откриват авторите на изследването.

Изглежда, че “THC”  влияе на стотици различни гени при хора и плъхове и много от тези гени имат нещо общо помежду си – те са свързани с две много важни клетъчни пътеки, казва д-р Сюзън Мърфи, съавтор на изследването, хоноруван професор и ръководител на катедрата по Репродуктивни науки, акушерство и гинекология към Duke.

Една от тези клетъчни пътеки е свързана с подпомагане на телесните органи за това, да достигнат пълния си размер; другата включва голям брой гени, които регулират растежа по време на развитие. И при двете клетъчни пътеки може да се наблюдава увреждане при някои разновидности на ракови заболявания.

„По отношение на значението, което тези открития може да имат за едно развиващо се дете, все още не можем да кажем нищо конкретно“, казва Мърфи. „Неясно е дали изобщо семенната течност, която е пострадала от излагането на THC е достатъчно здрава, за да може да бъде оплодена яйцеклетка и за да може впоследствие ембрионът да се развива“, допълва тя.

Изследването може да служи за отправна точка в развитието на по-добро разбиране за епигенетичните ефекти на THC. Важно е да се отбележи, че участниците са доста ограничени на брой, изтъква Мърфи. Откритията при мъжете може да се дължат и на други фактори, които влияят върху здравословното им състояние – начин на хранене, спане, употреба на алкохол и други навици.

Екипът на Duke планира да разшири изследването си с по-големи групи. Намеренията на изследователите са да разберат и дали промените в семенната течност вследствие на употреба на марихуана са обратими. Също така изследователите се надяват да могат да вземат проби от пъпната връв на бебета, чиито бащи са с изменен генетичен профил на семенната течност. Целта на такова изследване би била да се определи дали епигенетичните изменения се предават и на детето.

„Знаем, че употребата на канабис влияе на регулаторните механизми в ДНК-клетките на спермата, но не знаем дали те могат да се предадат на следващото поколение“, обобщава Мърфи. „Докато не се проведе по-мащабно изследване, което да даде по-категорични резултати, може би най-сигурно е да предположим, че изменения ще има. Разбира се, не можем да твърдим дали ще бъдат трайни. Така че моят съвет е, като предпазна мярка, не пушете канабис поне шест месеца, преди да започнете с опитите за зачеване“.

Източник: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-12/dumc-etc121718.php