телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Играещите хазарт под въздействие на алкохол правят по-големи залози след загуба

Играещите хазарт под въздействие на алкохол правят по-големи залози след загуба

Хората, играещи хазарт, не винаги взимат разумни решения. Техният подход към всеки залог често е повлиян от залозите, печалбите и загубите преди него – дори когато тези неща нямат никаква връзка с последващия резултат.

Проучване, наскоро публикувано в Psychopharmacology от изследователи от Центъра за изследване на играта на хазарт в Университета на Британска Колумбия и от техни колеги от Великобритания, изследва ефектите на алкохола върху тези неразумни решения.

Доцент Люк Кларк, директор на Центъра за изследване на играта на хазарт и старши автор на проучването, разказва за направените открития.

Каква е била целта на това проучване?

Играта на хазарт и алкохолът са тясно свързани дейности, а отслабващият задръжките ефект на алкохола е напълно доказан. Но ние не знаем много за това как алкохолът влияе на решенията при игра на хазарт. В този експеримент ние използвахме задача с рулетка, при която при нормални обстоятелства хората наистина показват голям брой неразумни предубеждения. Един пример е класическата „самозаблуда на играещия“. Въпреки че всяко завъртане на рулетката е независимо (няма общо с предишните и следващите), поредица от три или четири завъртания от един цвят кара някого силно да вярва, че следващ ще се падне другият цвят. Искахме да проверим как алкохолът би повлиял на тези нормални, но нерационални предубеждения.

Как е бил проведен експериментът?

Разделихме на случаен принцип в две групи 46 студенти от мъжки пол, всички от които имаха поне някакъв предишен опит с алкохол и игра на хазарт. Едната група получи алкохолно питие, а другата – плацебо-питие с подобен вкус. Участниците изпиха достатъчно от питиетата въз основа на телесната им маса, за да достигнат леко опияняваща доза в алкохолната група. Двадесет минути по-късно играха на игра с рулетка на компютър. На всяко завъртане те правеха малък залог на червено или черно.

Какви предубеждения при взимането на решения са били наблюдавани?

Както сме виждали преди, участниците са показали голям брой предубеждения. След завъртане с който и да е от цветовете, те били склонни да избират другия цвят. Сумите, които залагали, също били чувствителни към печалбите и загубите, като сумата се увеличавала при дълги поредици от загуби. Бяхме изненадани от това, че тези ефекти не бяха забележимо повлияни от приема на алкохол.

Какъв е бил ефектът на алкохола?

Най-очевидният ефект беше върху залагането, което правеха веднага след печалба или веднага след загуба. Алкохолната група правеше по-големи залози след загуби, отколкото след печалби, докато плацебо групата не показа такива разлики. Проучване от 1999 г. от Австралия е открило подобен ефект, но е използвало доста по-различна задача. Това може да показва „преследване на загубите“ под влияние на алкохол.

Какво е преследване на загубите?

Преследване на загубите е когато играещият хазарт или продължава да играе, или, в някои случаи, се връща в друг ден, за да опита да си върне загубите. Тъй като при игрите на хазарт казиното си осигурява печалба от всеки залог на играещите, това, което често се случва при преследването на загубите, е, че дълговете на играещия се увеличават (с други думи, колкото по-дълго играе един човек, толкова повече ще губи и дори да спечели, ако продължи да играе, ще загуби спечеленото и отново ще влезе в дългове). Така че това поведение може да е много отчаяно и е един от ясните знаци, че някой губи контрол над играта.

Какъв е изводът от тези открития за политиката за хазарта?

Нашите открития потвърждават, че трябва да се обърне специално внимание на предлагането на алкохол в местата за хазартни игри и да се проследява консумацията на алкохол от играещите. И имайки предвид все по-големите възможности за игра в интернет и през смартфоните, обществото също трябва да е информирано за рисковете, които носи алкохолната употреба, когато човек играе хазарт вкъщи.

Източник: https://medicalxpress.com/news/2019-11-gamblers-alcohol-higher-losses.html