телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Идентифицирана е връзка между тревожността и вредната употреба на алкохол

Идентифицирана е връзка между тревожността и вредната употреба на алкохол

Ново изследване на университета на Абърдийн и Единбургския университет обяснява как секции ДНК могат да увеличат риска от вредна употреба на алкохол при мъжете.

Изследването е публикувано в списанието Molecular Psychiatry и открива секция на ДНК, която е „превключвател“ на ключови гени в части на мозъка, които контролират приема на алкохол и настроението.

Д-р Алистър Макензи, който води изследването в Унивеститета на Абърдийн, обяснява: „Вредната употреба на алкохол убива милиони души по света всяка година и може да е причина за до 8% от всички смъртни случаи на мъже. Освен това има доказателства, че затварянето вкъщи поради епидемията е допринесло за повишена тревожност и увеличен прием на алкохол.“

„Като се има предвид връзката между тревожността и вредната употреба на алкохол, това увеличение не е особено изненадващо. Въпреки това остават въпроси: тревожността ли води до повишена употреба на алкохол или алкохолът предизвиква тревожност? Или пък дали може да има общ механизъм, който засилва тревожността и приема на алкохол?“

Екипът от двата университета се опитва да отговори на тези въпроси чрез изследване на човешко ДНК, за да намери генетични механизми, които биха могли да допринесат за връзката между тревожността и алкохола.

Д-р Макензи обяснява, че „знаем, че човешкият геном съдържа генни последователности, които кодират протеините, от които са съставени клетките ни. Обаче това, което не знаем, е как тези гени се включват в правилните клетки в правилното време, за да се създаде здраво човешко тяло.“

„Най-скорошните изследвания показват, че по-голямата част от промените в нашето ДНК, свързани с болести, могат да се случат в рамките на енигматични „усилватели“ или „превключвали“, които контролират къде и кога тези гени трябва да се включват и изключват и ние съсредоточихме усилията си, за да отговорим на тези въпроси.“

Когато от Абърдийн идентифицирали тази секция на ДНК, проф. Андрю Макинтош и д-р Тони-Ким Кларк от Единбургския университет открили, че промените в „превключвателя“ са свързани с вредна употреба на алкохол при мъже, които страдат и от тревожност.

Д-р Макензи продължава „Тази вълнуваща и неочаквана връзка ни накара да използваме технологията CRISPR върху мишки, за да изтрием този „превключвател“ от тяхното ДНК.

„Тогава дадохме на мишките възможност да избират да пият вода или алкохол. Обикновените мишки пиеха предимно от съда с алкохол. Изненадващото беше, че тези без „превключвателя“ избягваха алкохола“.

Д-р Андрю Макюън, който също работи по проекта в Абърдийн добавя: „Най-интересното беше, че мъжките мишки без „превключвателя“ показваха по-малко признаци на тревожност в сравнение с нормалните мишки, които се криеха“. Така че резултатите на нашите мишки потвърждават резултатите при хората.

Д-р Макензи добавя: „Това е първият път, в който се идентифицира "превключвател", свързан с поведения с толкова голямо значение за човешкото здраве. Вярваме, че уникалният ни подход предоставя модел за разбирането на ролята на генетичните превключватели в развитието на други сложни психиатрични заболявания, чиито причини са оставали неидентифицирани.

Източник