телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Гръцкият парламент е одобрил стаите за употреба на наркотици

Гръцкият парламент е одобрил стаите за употреба на наркотици

Гръцкият парламент е одобрил отварянето на стаи за употреба на наркотици – помещения, които са насочени към намаляване на вредите от употребата на вещества.

Законът, подкрепен от здравното министерство, е преминал през Парламента с 229 гласа „за“ и само 32 „против“ на 7 март. Министерството на здравеопазването може да издава лицензи на определени места в страната, които да оперират като стаи за употреба на вещества – места, където хората могат да употребяват нелегални вещества в безопасна и стерилна обстановка без страх от повдигане на обвинения.

Според гръцкия вестник I Kathimerini „за да могат хората да използват тези места, ще трябва да се включат в специален регистър, преди да получат разрешение да влязат”. Новият закон постановява, че притежанието на вещества няма да се счита за криминално действие на тези места, но само за хора в регистъра.

Психиатричните болници в най-големите градове в Гърция – Атина и Солун, вече са сред първите места, където се планира да се създадат стаи за употреба на наркотици.

Тези стаи предотвратяват смъртни случаи поради свръхдоза, тъй като медицински лица наблюдават употребяващите и могат да им дадат налоксон при нужда. Това е медикамент, който спира симптомите на свръхдоза. Такива стаи има в още 9 европейски страни и в тях няма смъртни случаи поради свръхдоза.

Гърция понастоящем има едни от най-високите нива на нови случаи на ХИВ поради употреба на вещества. Стаите за употреба намаляват тази вреда чрез осигуряване на стерилни прибори за употреба и намаляват риска от предаване на болести, включително ХИВ и хепатит С, идващ от споделянето на игли.

Противно на мненията на критици, че стаите улесняват употребата, те осигуряват на маргинализирани групи хора, особено на бездомните, възможност за достъп до лечение и основни медицински грижи. За много хора, които употребяват наркотици, влизането в тези стаи може да е единственият начин да се срещнат с медицински специалисти или специалисти в областта на зависимостите.

Стаите за употреба осигуряват и широк спектър ползи за хората, които не употребяват вещества, но живеят или работят близо до тях. Стаите намаляват потенциално опасни отпадъци от употребата, подобряват обществения достъп до спешна медицинска помощ, намаляват престъпленията, помагат да се интегрират маргинализирани групи хора в икономиката, което осигурява финансови ползи за обществото.

Стаите за употреба работят легално в Холандия, Германия, Дания, Испания, Норвегия, Франция, Люксембург, Швейцария, Канада, Австралия и Белгия.

Източник: https://www.talkingdrugs.org/greek-parliament-approves-drug-consumption-rooms