телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Гърция легализира марихуаната за медицински цели

Гърция легализира марихуаната за медицински цели

Гърция е последната страна от ЕС, която легализира марихуаната за медицински цели. Министър-председателят Алексис Ципрас казва, че лекарите скоро ще могат да предписват канабис за различни медицински състояния.

Канабисът обикновено се предписва при мускулни спазми, хронична болка, посттравматично стресово разстройство, епилепсия и рак.

„От сега нататък страната обръща нова страница, тъй като Гърция вече е сред страните, където осигуряването на медицински канабис за пациентите е легално,“ казва г-н Ципрас на пресконференция, цитиран от Гръцкия държавен вестник.

Гърция е шестата страна в ЕС, която предприема тази стъпка след Чехия, Финландия, Холандия, Португалия и Испания.

Все още остава да бъде уточнено как ще се отглежда канабиса и как ще бъде разпространяван.

Министър-председателят казва и че канабисът ще бъде преместен от Списък А в Списък Б, в който се намират вещества като метадон и опиум с призната медицинска стойност.

Новият закон може да подсили икономиката, тъй като позволява създаването на легална индустрия с канабис.

В Канада например се изчислява, че легализацията би донесла 23 милиарда долара на година, повече от общата продажба на бира, вино и високоалкохолни напитки.

Гърция скоро ще може и да внася базирани на канабис лекарства.

Все още не е ясно дали Гърция ще позволи и пълната легализация на канабис за развлечение, както за медицински цели, присъединявайки се към Португалия, единствената страна в ЕС предприела тази мярка.

Източник: http://www.independent.co.uk/news/world/europe/greece-marijuana-legal-medical-cannabis-weed-law-passes-a7821771.html