телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Физическите упражнения могат да предотвратяват уврежданията на мозъка, причинени от употребата на алкохол

Физическите упражнения могат да предотвратяват уврежданията на мозъка, причинени от употребата на алкохол

Физическите упражнение (тип аеробика) могат да предотвратят и дори да възстановят някои мозъчни увреждания свързани с висока консумация на алкохол, сочат данните от ново изследване, проведено в Колорадския университет в Боулдър.

Изследването, публикувано в списание Alcoholism: Clinical & Experimental Research, показва, че някои типични физически упражнения като бягане, колоездене и ходене могат да помогне за намаляване на увреждането на "бялото вещество" на мозъка сред хората, които прекомерно пият алкохол.

В проучването участвали  60 души - 23 жени и 37 мъже – чиято употреба на на алкохол варира от  умерена до тежка.

Анжела Брайън (Angela Bryan), съавтор на проучването, твърди: "Това, което нашите данни показват, е, че упражненията освен, че дават на хората друг начин за справяне с алкохолния глад,  също биха могли да помагат за възстановяване на щетите, които може да са били нанесени на мозъка. Аеробиката може да бъде дори по-обещаващо лечение и подход за проблеми с алкохола защото е едновременно поведенческата терапия и лечение, което е в състояние да направи мозъка по-здрав. Колкото по-здрав е мозъкът, толкова по-вероятно е за човек с проблемна употреба на алкохол, да се възстанови."

Като цяло, физическите упражнения (аеробика) са препоръчителни, тъй като те имат положителен ефект върху сърдечната дейност, мускулите и мозъка. Предишни изследвания са показали, че този вид упражнения са свързани с увеличаването на обема и цялостта на „бялото вещество” и сред по-възрастни клинично здрави хора.

През 2009 г. едно от проведените проучвания показва, че тютюнопушенето може да повлияе неблагоприятно на възстановяването на мозъка след алкохолна злоупотреба.

Данните от друго проучване сочат, че  злоупотребата с алкохол е по-вероятно да доведе до увреждане на мозъка при жените, отколкото при мъжете.

Източник:  http://www.medicalnewstoday.com/articles/259264.php

С разрешението на Medical News Today (http://www.medicalnewstoday.com/)
Превод със съкращения на Национална информационна линия за наркотиците и алкохола