телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Електронните цигари могат да увредят белите дробове на тийнейджърите

Електронните цигари могат да увредят белите дробове на тийнейджърите

Употребата на електронни цигари сред тийнейджърите нараства драстично и експертите по обществено здраве са притеснени, че тези устройства могат да доведат до тютюнопушене. Сега ново изследване показва, че дори и младите, които употребяват устройствата, да не станат пушачи на тютюн, електронните цигари могат да увредят здравето им.

В доклада „Употреба на електронни цигари и дихателни симптоми при юношите“, публикуван онлайн в списанието American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine на Американското торакално общество, водещият автор Роб МакКонъл, доктор по медицина и професор по превантивна медицина в Училището по медицина „Кек“ към Университета на Южна Калифорния, и колегите му съобщават за връзка между употребата на електронни цигари и постоянна кашлица, бронхити и конгестия или храчки в Проучването за детско здраве в Южна Калифорния.

„Знае се, че електронните цигари доставят токсични химикали в белите дробове, включително метали, глицеролови изпарения, дикетонови ароматни съединения и никотин“, казва д-р МакКонъл. „В същото време са малко изследванията върху хроничните здравни ефекти на електронните цигари. Проучването за детско здраве дава възможност да се изследват симптомите на бронхит, които са обичайни сред пушачите, за да се види дали рискът се увеличава също и при употребяващите електронни цигари.“

Изследователите са анализирали отговорите от въпросник от 2014 г., попълнен от 2086 участници в проучването. Учените категоризирали участниците като: „никога не са употребявали електронни цигари“ (76%); „преди са употребявали електронни цигари“ (преди повече от 30 дни, 14,4%) и „употребяващи в момента“ (поне веднъж през последните 30 дни, 9,6%).

Проучването открило, че в сравнение с тези, които никога не са опитвали електронни цигари, рискът от дихателни симптоми бил:

•    приблизително 85% по-висок сред тези, които преди са употребявали електронни цигари;
•    двойно по-висок сред употребяващите в момента.

Тези връзки са останали статистически значими за употребявалите преди електронни цигари, след като са били взети предвид излагане на тютюнопушене и пасивно пушене, както и социодемографските фактори. Изследователите също са проверили и за хрипове – стесняване на дихателните пътища, често причинено от изостряне на астма, но не са открили значима връзка с електронните цигари, след като са взели предвид същите смесени фактори.

„Американската Агенция по храните и лекарствата наскоро забрани продажбата на електронни цигари на деца под 18 г., а щатът Калифорния забрани продажбата им на млади хора под 21 г.“, казва д-р МакКонъл. Нашите резултати показват, че тези закони и средата, която обезкуражава началото на употреба на какъвто и да е тютюнев продукт, могат да намалят тежестта на хроничните дихателни симптоми при младите. Все пак, тъй като електронните цигари са нещо сравнително ново, са необходими допълните проучвания, за да се разберат напълно техните дългосрочни ефекти.“

Целият доклад може да бъде намерен онлайн тук: http://www.thoracic.org/about/newsroom/press-releases/resources/mcconnell-and-ecig-and-teenlungs.pdf

Източник: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/11/161116190737.htm