телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Дринкорексия: защо толкова много млади жени прескачат хранене, за да спестят калории за алкохол

Дринкорексия: защо толкова много млади жени прескачат хранене, за да спестят калории за алкохол

Млади жени прескачат хранения и драстично намаляват приема на калории от храната, за да спестят калории за алкохол.

Това поведение е известно като дринкорексия, но все още не е клинично признато нарушение на храненето, въпреки имитиращите анорексия тенденции.

Въпреки че се проявява както при мъже, така и при жени, състоянието се среща по-често при младите жени. Едно проучване разкрива, че почти 60% от студентите от женски пол проявяват склонност към дринкорексия. Алкохолът многократно е демонизиран от диетичната индустрия заради калорийното му съдържание. И наистина в някои случаи това е основателно, като се има предвид, че една бира от около 500 мл съдържа средно 197 калории (еквивалентна на парче пица), а една чаша вино може да съдържа толкова калории, колкото и един сладолед според Drinkaware.

„Докато бях в университета, бях свикнала да прескачам хранения, за да избегна подуване през нощта.“ , обяснява Лили, на 23, понастоящем треньор.

„Това е много често срещано явление. Много от моите клиенти ме питат дали да пропуснат вечерята, за да могат да компенсират калориите, които ще приемат с питиетата тази вечер.“, казва тя пред The Independent.

За блогъра Ели МакКинъл, дринкорексията е свързана с натиска върху младите жени, по отношение на пиенето и външния вид.

„Няма значение дали става въпрос за вечеря навън или разходка по барове цяла нощ, обикновено се очаква, че това ще е съпроводено с пиене,“ казва тя на The Independent.

„Алкохолът съдържа много празни калории, но въпреки това се очаква да останем слаби.“

„Аз и други, които познавам, пием колкото можем повече шотове водка, за да се напием, да приемем най-малко калории и да направим подуването по-малко вероятно – не пием коктейли и вино,“ казва тя.

Не само млади жени са засегнати от това. Според водещия диетолог и специалист по хранителни разстройства Рианон Ламбърт това поведение е системно за днешната култура, в която тялото е от голямо значение. Често то води до някаква форма на йо-йо ефект.

“Младите професионалисти си позволяват повече през почивните дни и се ограничават отново през следващата седмица,” казва тя пред The Independent.

Ламбърт вярва, че ограничаващите диети и безкрайния поток от планове за намаляване на теглото чрез броене на калории носят чувство за вина, а дринкорексията е само една от многото крайни мерки, които хората предприемат, за да придобият или поддържат елегантна фигура, която е толкова ценена от поп културата.

Тъй като не е медицински признато състояние, няма ясна официална дефиниция какво представлява дринкорексията.

Освен пропускането на хранения преди пиене, симптомите могат да включват преяждане докато човек е пиян и след това компенсират чрез повръщане, употреба на лаксативи и др., за да „отърват“ тялото си от допълнителните калории.

Ламбърт разкрива, че макар и рядко, тя се е сблъсквала с пациенти с анорексия, които също проявяват компенсаторни поведения (повръщане, употреба на лаксативи и др.) и злоупотреба с алкохол. Тези комбинации могат да са „изключително опасни“ за психичното и физическото здраве, предупреждава тя.

„Тези ситуации трябва да включват лечение в болница и екип от здравни професионалисти за подкрепа на страдащия,“ добавя тя.

“Комбинацията от компенсаторно поведение и злоупотребата с алкохол е тежка и може да доведе до дълготрайни вреди върху здравето. “

“Бих насърчила всички хора, склонни към такова ограничаване и преяждане, да търсят специализирана помощ, защото това може да навреди на психично и физическото здраве.

Пиенето на празен стомах винаги е лошо особено ако се повтаря, обяснява д-р Сара Джарвис, медицински консултант на Drinkaware.

“Гладуването, за да се пие прекалено много в кратък период от време, може да предизвика остро отравяне с алкохол, водещо до объркване, повръщане и загуба на съзнание.

„Правенето на това редовно те поставя в риск от хронични проблеми със здравето като болести на черния дроб и сърцето в дългосрочен план. Също така има по-висока вероятност от недостиг на жизненоважни витамини и минерали, ако намаляваш приема на храна, тъй като алкохолът няма хранителна стойност,“ казва тя пред The Independent.

„Добре е да знаеш колко калории има в любимата ти напитка, но не позволявай това да стане обсесия, която означава да пропускаш хранения, за да можеш да пиеш прекалено много. За тези, които се тревожат за калориите, е по-здравословно да намалят алкохола, отколкото храната.“

Източник: http://www.independent.co.uk/life-style/drunkorexia-young-women-alcohol-calories-save-skip-meals-food-health-a8005186.html