телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Дори умереното пиене може да увреди мозъка според изследователи

Дори умереното пиене може да увреди мозъка според изследователи

Пиенето дори на умерени количества алкохол може да увреди мозъка и да влоши когнитивното функциониране с течение на времето, твърдят учени.

Докато интензивната употреба е била свързвана с проблеми с паметта и деменция, предишни изследвания са показвали, че ниската употреба на алкохол би могла да защитава мозъка. Но ново изследване се противопоставя на идеята за тези ползи.

„Знаехме, че тежката употреба за дълги периоди от време е лоша за здравето на мозъка, но не знаехме за ниските нива на употреба“, казва Аниа Топивала, лектор по психиатрия в късна зряла възраст в Оксфорд и съавтор на изследването.

В публикуваното в British Medical Journal изследване учените от Оксфорд и Юнивърсити Колидж Лондон описват как са следили употребата на алкохол и когнитивното функциониране на 550 мъже и жени за период от 30 години от 1985 насам. В края на изследването екипът прави ядрено-магнитен резонанс на мозъците на участниците.

Никой от участвалите няма зависимост към алкохол, но нивата на употребата варират. След изключването на 23 участници, за чиято употреба на алкохол няма достатъчно данни или има други проблеми, екипът разглежда употребата на алкохол и изпълнението на различни когнитивни задачи шест пъти в рамките на 30-годишния период.

Екипът анализира и структурата на мозъците на участниците, включително бялото вещество и състоянието на хипокампуса – област в мозъка, свързана с паметта.

След като взимат предвид множество други фактори включително възраст, пол, социална активност и образование, екипът открива, че тези, които са докладвали за по-високи нива на употреба, по-често имат намален размер на хипокампуса, като този ефект е по-силен в дясната хемисфера.

Докато 35% от тези, които не пият, имат намален размер на хипокампуса, такова изменение се наблюдава при 65% от пиещите средно между 14 и 21 стандартни алкохолни единици на седмица и при 77% от пиещите над 30 единици на седмица.

Структурата на бялото мозъчно вещество също е свързана с количеството изпит алкохол. „Големите неврони в мозъка са като електрически кабели и ако можем така да го кажем, изолацията на тези кабели е с по-ниско качество при хората, които пият повече“, казва Топивала.

В допълнение към това, тези, които пият повече, се справят по-зле на тест за лексикална флуентност. „Това е като да питаш някого да назове колкото може повече думи, започващи с определена буква, в рамките на една минута“, казва Топивала. Хората, които пият между 7 и 14 единици на седмица, имат 14% по-голям спад в представянето си на задачата в рамките на 30 години в сравнение с тези, които пият по една или по-малко единици на седмица.

За разлика от този тест, не се откриват ефекти върху други задачи като припомняне на думи или задачи, в които участниците трябва да назоват думи в определена категория като „животни“.

Реакцията на експерти към изследването е смесена. Докато Елизабет Култард, старши лектор по неврология на деменцията в Бристолския университет, го описва като находчиво, тя предупреждава, че то е наблюдателно и не доказва, че алкохолът предизвиква вредите върху мозъка.

В допълнение към това, повечето участници в изследването са мъже, докато отчетите за консумацията на алкохол са често неточни, тъй като хората подценяват колко са изпили –  ефект, който може да е довел до преувеличаване на видимите последствия от умерената употреба на алкохол.

Д-р Дъг Браун, директор на изследванията и развитието в Обществото за болест на Алцхаймер, казва, че новото изследване не означава, че хората задължително трябва да се въздържат напълно, а подчертава, че трябва да се придържат към препоръчаните насоки.

През 2016 г. Здравното министерство на Великобритания въвежда нови насоки на алкохола и препоръчва и мъжете, и жените да не пият повече от 14 единици алкохол на седмица – еквивалента на около шест бири (по около половин литър) или седем чаши вино по 175 милилитра.

„Въпреки че изследването дава полезно разбиране за дългосрочните ефекти на алкохола върху мозъка, то не показва, че умерената употреба предизвиква спад в когнитивните способности. Въпреки това откритията противоречат на често срещано вярване, че чаша червено вино или шампанско на ден може да защитава срещу увреждане на мозъка“, казва Браун.

Източник: https://www.theguardian.com/society/2017/jun/06/even-moderate-drinking-can-damage-the-brain-claim-researchers?CMP=share_btn_tw