телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Дори малко алкохол може да повиши риска от рак

Дори малко алкохол може да повиши риска от рак

Връзките между употребата на алкохола и рака са особено силни при рак на устната кухина, на гърлото, стомаха и дебелото черво.

Дори умерената употреба на алкохол може да повиши риска от рак. Японски учени са сравнили навиците за пиене на 63 232 ракови пациенти в Япония с тези на същия брой здрави хора (контролна група). Всички са съобщили средния си дневен прием на алкохол и от колко години пият.

След като взели предвид други характеристики като пушене, високо кръвно налягане, диабет и затлъстяване, учените открили, че употребата на еквивалента на 177 мл вино, 503 мл бира или 59 мл уиски на ден за период от 10 години повишава относителния риск от рак с 5%. След две питиета на ден за период от 40 г. относителният риск от развитието на някаква форма на рак се повишава с 54% в сравнение с риска при непиещ човек. Връзката била особено силна при рак на устната кухина, на гърлото, стомаха и дебелото черво.

Проучването, публикувано в списанието Cancer, има някои ограничения. Данните за историята на алкохолна употреба били събрани чрез самоотчети, които могат да бъдат ненадеждни, а изследователите не били в състояние да проверят семейната история за случаи на рак, начина на хранене или физическата активност. В допълнение при японците по-често се срещат генетични вариации, които правят метаболизирането на алкохола по-бавно. По тази причина резултатите може да не се отнасят напълно за други популации.

„Едно питие на ден вероятно не е голям проблем“, казва водещият автор д-р Масайоши Зайцу от Университета на Токио. „Но ако пиете твърде много за дълги периоди, това може да е опасно. На нас ни е приятно да пием, но трябва да мислим за тази опасност.“

Източник: https://www.nytimes.com/2019/12/09/well/live/alcohol-drinking-cancer.html

Още за риска от развитие на рак при употреба на алкохол можете да прочетете в нашия блог.