телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Дори едно питие на ден повишава риска от инсулт според изследване

Дори едно питие на ден повишава риска от инсулт според изследване

Дори леката до умерена употреба на алкохол повишава кръвното налягане и риска от инсулт според голямо генетично проучване, публикувано в The Lancet, като тези резултати противоречат на предишни твърдения, че едно или две питиета на ден могат да имат предпазващ ефект.

Британски и китайски изследователи са проследявали 500 000 китайци за 10-годишен период.

Те казват, че откритията са приложими за всички популации и са най-доброто доказателство досега за директните ефекти от алкохола.

Експертите казват, че хората трябва да ограничат алкохолната си консумация.

Вече се знае, че прекомерната употреба на алкохол е вредна за здравето и повишава риска от инсулт, но някои изследвания навеждаха на мисълта, че употребата на малки количества може да е добра за здравето, докато други показваха, че няма безопасно ниво на алкохолна консумация.

Какво е открило изследването?

Изследователите от Оксфордския университет, Пекинския университет и Китайската академия на медицинските науки са установили, че:

  • пиенето на едно или две алкохолни питиета всеки ден повишава риска от инсулт с 10-15%;
  • пиенето на четири питиета всеки ден повишава риска от инсулт с 35%.

За целите на тяхното проучване едно питие е определено като едно от следните:

  • една малка чаша вино;
  • една бутилка бира;
  • едно малко питие концентрат.

Около 16 от 100 мъже и 20 от 100 жени ще получат инсулт в някакъв момент от живота си във Великобритания.

Така че, ако група от 100 непиещи започне да пие по една или две чаши всеки ден, ще има два инсулта повече – малко увеличение.

Според проф. David Spiegelhalter от Университета на Кеймбридж това е увеличение на общия риск от инсулт с 38% за всяка половин бутилка вино, изпита на ден.

Той казва: „Много грубо казано, това е обратният ефект от приема на статин“, като статините са лекарства, предписвани от лекарите, за да помогнат за намаляване на холестеролните нива в кръвта и за предотвратяване на инфаркти и инсулти.

Проучването също така не е открило доказателства, че леката или умерената употреба на алкохол има предпазващ ефект или казано с други думи, че намалява риска от инсулт.

Що се отнася до ефекта на алкохола върху риска от инфаркт, изследователите казват, че ефектите не били ясни и трябва да бъдат събрани повече данни през следващите няколко години.

„Твърденията, че виното и бирата имат магически предпазващ ефект, не се потвърждават“, казва авторът на проучването проф. Richard Peto, професор по медицинска статистика и епидемиология в Университета на Оксфорд.

Защо Китай?

Страните от Източна Азия са полезно място за изучаване на ефектите от алкохола.

Много хора с китайски произход имат комбинация от гени, която ги възпира от употребата на алкохол. Той предизвиква у тях неприятна реакция и ги кара да се чувстват зле.

В резултат на това има голяма разлика в приема на алкохол в Китай – един от трима мъже не пие и много малко жени пият.

Но чрез сравнение на здравните последици при пиещите и непиещите според техния генетичен профил, учените казват, че са успели да оценят – с много по-голяма сигурност, отколкото преди – преките ефекти на алкохола върху риска от инсулт, отделно от всички други фактори.

Западните популации нямат тези гени, така че би било невъзможно да се проведе подобно проучване тук.

Повечето проучвания също така са наблюдателни, поради което е трудно да се прецени кой фактор какъв ефект причинява.

Д-р Iona Millwood, автор на проучването и старши епидемиолог в Университета на Оксфорд, казва: „Нашите генетични анализи ни помогнаха да разберем връзките между причина и ефект.“

И така, какво означава това за мен?

Изследователите казват, че тяхното ключово послание е, че сега има сигурни доказателства за липсата на предпазващ ефект за инсулт от умереното пиене.

Това означава, че употребата дори на малки количества алкохол всеки ден може да повиши възможността за инсулт.

Това е отразено в сегашните насоки във Великобритания, които препоръчват лимит от 14 единици алкохол на седмица с няколко дни без употреба, за да се понижат здравните рискове (1 единица е равна на 10 мл или 8 г чист алкохол).

Какво казват други експерти?

Д-р Stephen Burgess от Университета на Кеймбридж казва, че проучването има някои ограничения – то е разглеждало само китайската популация и се е фокусирало основно върху употребата на концентрати и бира, а не на вино.

Но той казва, че проучването отразява кулминацията на много години изследвания върху въздействието от алкохолната консумация.

„То категорично показва, че няма полза за сърдечно-съдовата система от леката употреба на алкохол и че рискът от инсулт нараства дори с умерената алкохолна консумация“, казва той.

„Рискът от инсулт се повишава пропорционално на консумираното количество алкохол, така че ако хората изберат да пият, те трябва да ограничат алкохолната си употреба.“

Проф. Kevin McConway, заслужил професор по приложна статистика в Отворения университет, казва, че проучването не е отговорило на всеки въпрос.

„То със сигурност увеличава знанията ни за ролята на алкохола при някои заболявания, но не може да каже последната дума“, казва той.

„Новото проучване не определя точно начина, по който алкохолът повишава риска от инсулт, а и не изглежда той да повишава риска от инфоркт.“

Проф. David Spiegelhalter от Университета на Кеймбридж казва, че проучването го е накарало да се разколебае.

„Винаги съм бил убеден в разумна степен, че умерената алкохолна консумация предпазва от сърдечно-съдови заболявания, но сега имам съмнения“, казва той.

Източник: https://www.bbc.com/news/health-47817650