телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Британската здравна служба предупреждава за увеличаващия се проблем с употребата на дизайнерски наркотици

Британската здравна служба предупреждава за увеличаващия се проблем с употребата на дизайнерски наркотици

Проучване на Националната здравна служба (NHS)  във Великобритания предупреждава за бързо нарастващия проблем с употребата на така наречените дизайнерски наркотици (legal highs).

Специалистите са разговаряли анонимно с 700 души в Дънди, Ангъс и  в Пърт и Кинрос (общини в Шотландия) като част от проучването за новите психоактивни вещества.

От тези 700 души на 100 или се е случвало да влизат в спешно отделение заради употреба на дизайнерски дроги, или са познавали такъв човек.

Докладът от проучването препоръчва да се вземат мерки срещу продажбата на тези вещества и да се оказва по-добра подкрепа на употребяващите.

Изследването открива, че най-обичайната възраст, на която хората опитват нови психоактивни вещества (НПВ), е между 16 и 19 г.

Повече от половината от участниците в проучването, които са употребявали НПВ, казват, че в отделни случаи са ги комбинирали с други вещества като канабис и алкохол. 26% казват, че винаги са правили такива комбинации.

Увеличаващ се проблем

През всяка една от последните 7 години по над 300 души са били приети в болниците в Тайсайд (район в Шотландия) заради проблеми, свързани с употребата на НПВ.

Шотландската бърза помощ отбелязва в докладите си увеличения брой случаи, свързани с дизайнерски наркотици, като през първите 7 месеца на 2014 г. те са били 130 срещу едва 3 за същия период през 2012 г.

Тези данни са съвпаднали с броя на 109-мата участници в проучването, които са казали, че или те лично са се нуждаели от бърза помощ, или познават друг такъв човек.

Консултантът по обществено здраве Луси Денвир казва, че употребата на НПВ е „бързо нарастващ проблем“.

„Надяваме се, че като докладваме за опита с новите психоактивни вещества в района на Тайсайд и предлагаме промени в бъдеще, тази работа ще ни даде възможност да обмислим и подобрим начина, по който предоставяме помощ и подкрепа на тези, които употребяват НПВ или са засегнати от други употребяващи.

Наименованието „легални наркотици“ (legal high) е подвеждащо и намеква за някаква степен на безопасност и легалност, каквито липсват при тези вещества.

Купувачите на НПВ не могат да бъдат сигурни в действително съдържащото се в тези продукти и съветът е просто да не използват тези вещества.“

Източник: http://www.bbc.com/news/uk-scotland-tayside-central-29915405