телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Антидепресанти: Голямо проучване открива, че те действат

Антидепресанти: Голямо проучване открива, че те действат

Учени казват, че са решили един от най-големите медицински дебати, след като голямо проучване открива, че антидепресантите действат.

Изследването, което е анализирало данни от 522 изпитвания, включващи 116 477 души, е открило, че 21 широкоразпространени антидепресанти са по-ефективни за облекчаването на симптомите на остра депресия в сравнение с плацебо таблетките.

Но то също така е показало, че има големи разлики в ефективността на всяко едно лекарство.

Авторите на доклада, публикуван в Lancet, казват, че изследването е показало, че много повече хора биха могли да извлекат полза от лекарствата.

През 2016 г. в Англия са били издадени 64,7 милиона рецепти за антидепресанти – над два пъти повече в сравнение с 2006 г. – но се води дебат по отношение на тяхната ефективност, като някои изпитвания предполагат, че те не действат по-добре от плацебо.

От Кралския колеж на психиатрите казват, че проучването „най-после слага край на спора за антидепресантите“.

Метаанализът, който включва непубликувани данни в допълнение към информацията от 522 клинични изпитвания, свързани с краткосрочното лечение на остра депресия при възрастни, е открил, че всички изследвани антидепресанти са по-ефективни от плацебото.

Обаче изследването открива, че лекарствата варират по степен на ефективност – от една трета по-ефективни от плацебо до над два пъти по-ефективни.

Водещият изследовател д-р Андреа Чиприани от Университета „Оксфорд“ казва: „Това проучване е окончателният отговор на дългогодишния спор за това дали антидепресантите помагат при депресия.“

„Открихме, че най-често предписваните антидепресанти действат при умерена до тежка депресия и аз мисля, че това са много добри новини за пациентите и лекарите.“

Кристиан Талбът, който е комик, казва, че за първи път е започнал да взима антидепресанти преди три години и половина, след като открил, че психотерапията не е ефективна за него.

Неговият лекар му казал, че депресията му се дължи на ниските нива на серотонин, за който се смята, че влияе на настроението, емоциите и съня.

Кристиан казва, че в началото не е бил склонен да взима антидепресанти, защото се страхувал, че те могат да притъпят чувствата и усещанията му.

Но той казва, че когато започнал да ги пие, резултатите били добри.

„Не е като да почувствах огромна промяна, но буквално усетих как някаква тежест падна от раменете ми. Бях по-малко тревожен и се чувствах по-уравновесен.“

Той казва, че е чувствал, че има стигма около приема на тези лекарства.

„Не знам дали хората се страхуват или се чувстват неловко заради тях, защото това са лекарства точно като всички други, освен че са за психичен проблем, а не за физически.“

Авторите на изследването казват, че откритията биха могли да помогнат на лекарите да изберат правилното лекарство, но не означават, че всеки би трябвало да си смени лекарството.

Това е така, защото проучването разглежда средния ефект на лекарствата, а не как те действат на отделните хора с различна възраст или пол, с различна тежест на симптомите и други характеристики.

Изследователите добавят, че по-голямата част от данните в метаанализа обхващат осем седмици лечение, така че откритията може да не са приложими при дългосрочна употреба.

Те казват също, че откритията им не означават, че антидепресантите винаги трябва да са първата форма на лечение и добавят, че поне един милион души във Великобритания биха имали полза от някакво лечение, включително с антидепресанти.

„Медикацията винаги трябва да се взима предвид покрай другите опции като психологическа терапия – там, където тя е налична“, казва д-р Чиприани.

Проф. Кармайн Парианте от Кралския колеж на психиатрите казва: „Този метаанализ окончателно слага край на спора за антидепресантите, ясно показвайки, че тези лекарства работят за повишаване на настроението и помогат на повечето хора с депресия.“

„Важното в това изследване е, че то анализира непубликувани данни на фармацевтичните компании и показва, че финансирането на проучванията от тези компании не влияе на резултата, потвърждавайки по този начин, че клиничната полезност на тези лекарства не е засегната от начина на спонсориране.“

Проф. Парианте казва обаче, че изследването не дава по-добро разбиране за това как да се помогне на пациенти с резистентна към лечение депресия и които не са се повлияли от нито едно от 21 тествани лекарства.

Източник: http://www.bbc.com/news/health-43143889