телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Алкохолът убива по един човек на всеки 10 секунди според доклад на Световната здравна организация

Алкохолът убива по един човек на всеки 10 секунди според доклад на Световната здравна организация

Опасната употреба на алкохол е отговорна за 3,3 милиона смъртни случаи по света за 2012 година според доклад на СЗО от понеделник.

Вредната употреба на алкохол не само може да доведе до зависимост, но и да постави хората в повишен риск от над 200 заболявания като туберкулоза и пневмония.

Според директора на департамента по Психично здраве и злоупотреба с вещества, Shekhar Saxena, тези данни всъщност означават по един смъртен случай на всеки 10 секунди.

На всеки човек в света на възраст от 15 години и нагоре се падат средно по 6,2 литра чист алкохол на година според доклада. Но по-малко от половината население на света пие алкохол, което означава, че хората, които го употребяват, всъщност пият средно по около 17 литра чист алкохол годишно. Смъртните случаи, предизвикани от алкохол, са по-чести при мъжете отколкото при жените, въпреки че пиенето при жените се повишава и общностите с ниски доходи са в по-висок риск от социални и здравни усложнения, свързани с алкохол.

Докладът показва, че 16% от употребяващите алкохол участват в запойно пиене, което е най-опасната форма на консумация на алкохол. Европа има най-високата консумация на алкохол на човек, въпреки че през последните 5 години нивата на консумация остават стабилни. Консумацията на алкохол остава стабилна и в Африка, Северна и Южна Америка, но изглежда се повишава в Североизточна Азия и западните тихоокеански региони според СЗО. Изчислено е, че в Китай консумацията на алкохол ще се повиши до 1,5 литра на човек до 2025 година.

Според СЗО е нужно да се постави глобална цел за намаляване от 10% на вредната употреба на алкохол до 2025 година.

Източник: http://time.com/96082/alcohol-consumption-who/