телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Алкохолът превключва мозъка в режим на глад

Алкохолът превключва мозъка в режим на глад

Алкохолът превключва мозъка в режим на глад и увеличава усещането за глад и апетита според ново изследване.

При тестове с мишки алкохолът активирал сигналите на мозъка, които „казват“ на тялото да поеме повече храна.

Английските изследователи, които са публикували своите открития в списанието Nature Communications, вярват, че това може да е вярно и за хората. Това би обяснило защо хората казват, че ядат повече, когато са пили.

Според екипа от Института „Франсис Крик“ не става дума за липса на задръжки, а за отговор на нервната система.

Аперитив

На мишки са давани щедри дози алкохол в продължение на три дни – доза еквивалентна на около 18 алкохолни единици или бутилка и половина вино на човек дневно.

Алкохолът е предизвикал повишена активност в неврони, наречени AGRP. Те се активират при глад. В резултат на това мишките се хранели повече.

Когато изследователите повторили експеримента, но този път блокирали тези неврони с определен медикамент, мишките не ядели толкова много. Тези резултати според авторите означават, че AGRP невроните са отговорни за предизвиканото от алкохола хранене.

Алкохолът сам по себе си съдържа много калории, голяма чаша вино например може да съдържа толкова калории, колкото и една поничка.

Авторите Денис Бурдаков и колеги казват, че разбирането как алкохолът променя телата и поведението ни би могло да помогне в справянето със затлъстяването.

Около две трети от възрастните във Великобритания са с наднормено тегло или затлъстяване.

Според проф. Иън Гилмор от Alcohol Health Alliance UK, хората трябва да бъдат уведомени за ефекта на алкохола върху храненето им и за рисковете за здравето им.

"Алкохолът е отговорен за повече от 60 болести и състояния сам по себе си и употребяващите се поставят в още по-голям риск, когато комбинират пиенето с преяждане: особено защото когато хората са пили, има по-голяма вероятност да избират по-нездравословни храни.“

"Алкохолът и затлъстяването са причина за 90% от смъртните случаи поради заболявания на черния дроб, а алкохолът е два пъти по-токсичен за черния дроб при силно затлъстели пациенти."

Източник: http://www.bbc.com/news/health-38562048