телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

В САЩ бързат да спрат разпространението на новия синтетичен наркотик U-47700

В САЩ бързат да спрат разпространението на новия синтетичен наркотик U-47700

Нов синтетичен опиоид, който е свързан с най-малко 50 смъртни случая, кара няколко американски щата да бързат да спрат неговото разпространение, а правоохранителните органи в щата Канзас искат спешно да бъде забранен.

Най-малко три други щата – Охайо, Уайоминг и Джорджия, вече са предприели действия за забраната на U-47700, след като той е бил свързан със случаи на свръхдоза. Говорителка на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ (DEA) е казала, че Агенцията изучава опиоида, но още не е предприела действия за поставянето му под контрол.

U-47700 е почти осем пъти по-силен от морфина, разпространява се в различни форми и може да бъде инжектиран, смъркан или приеман през устата.

„Синтетичните опиоиди като U-47700 са една от четирите категории нови наркотици, наред със синтетичните канабиноиди (като „Спайс“), синтетичните катинони („соли за вана“) и синтетичните халюциногени. Всяка категория имитира ефектите на съответните органични наркотици“, казва говорителката на DEA Барбара Карено.

Стив Хаул, областен прокурор на област Джонсън, щата Канзас, казва, че два смъртни случая в неговата област са били свързани с U-47700, а още няколко фатални свръхдози на други места в щата също могат да имат връзка с наркотика. Хаул не е дал подробности за тези случаи.

Трудно е да се определи точният брой на фаталните свръхдози, защото наркотикът е нов и невинаги се открива при първоначалните изследвания на починалите, казва Хаул. Най-вероятно е веществото да бъде открито чрез правените по време на аутопсията тестове за наркотици.

„Имаме чувството, че този наркотик е дори по-опасен от другите синтетични наркотици, които сме виждали в службата ни“, казва Хаул.

Дори при това положение, наркотикът едва ли ще може да бъде забранен в Канзас преди август заради стъпките, които са необходими за включването му в списъка на контролираните вещества. Включването му ще го направи незаконен за притежание, продажба или разпространение.

Буквата U в наименованието му идва от Upjohn – фармацевтична компания, която е разработила наркотика в средата на 70-те години на миналия век, когато учените са търсели синтетична алтернатива на морфина, казва Бари Лоуган, началник на съдебномедицинската токсикология в NMS Labs в Уилоу Гроув, щата Пенсилвания – компания, която предоставя лабораторни услуги на правителството и на частни клиенти.

„Учените са търсили ново обезболяващо лекарство, Свещеният Граал на обезболяващите, който няма свойствата да предизвиква зависимост или потискане на дишането като хероина и другите опиати“, казва Лоуган, който наскоро е говорил за синтетичните опиоиди на международна конференция в Будапеща.

Изследователите на Upjohn са изнамерили и патентовали няколко химични съединения, търсейки своето супер лекарство, казва Лоуган. За някои от съединенията е писано в научната литература, включително и за методите, по които се правят.

Upjohn се слива с Pharmacia AB преди две десетилетия и в крайна сметка става част от Monsanto.

Химиците от Китай и Източна Европа могат да намерят рецепти за много от наркотиците, включително U-47700, като комбинират регистрациите на патенти в интернет и старите научни списания, казва Лоуган.

NMS Labs е установила около 50 смъртни случая на територията на САЩ, които могат да са свързани с U-47700. Наркотикът е бил забелязан от компанията през декември 2015 г.

Барбара Карено казва, че DEA се затруднява да се справи с всички нови съединения, които се създават в лабораториите. Съдебномедицинските химици на DEA са идентифицирали 300 или 400 от тези химикали, но Агенцията е поставила под контрол само 20-30 от тях.

U-47700 се произвежда от химически компании в Китай, който миналата година забрани 116 нови психоактивни вещества по настояване на САЩ.

„Химическите компании правят нови вещества, за да заместят забранените“, казва Карено. „Някой е свалил U-47700 от рафта.“

Източник: http://hosted.ap.org/dynamic/stories/U/US_SYNTHETIC_OPIOID_WARNING?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT&CTIME=2016-06-06-18-42-13