телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Открита е структурата на канабиноидния рецептор CB1

Открита е структурата на канабиноидния рецептор CB1

THC е основният компонент на марихуаната, който има психоактивни ефекти, но точният механизъм на действие не е ясен. Изследователи са успели да достигнат до най-точното разбиране за това как THC се свързва с определен канабиноиден рецептор в мозъка и по този начин предизвиква ефектите си.

Изследователи обясняват как са разкрили структурата на канабиноидния рецептор 1 (CB1) в изследване, публикувано в Cell. Рецепторът се намира на повърхността на много неврони в мозъка.

Рецепторът CB1 е основната „мишена“ на THC и синтетичните канабиноиди и поради това интересът на учените бил насочен именно към него. Те синтезирали молекула, наречена AM6538, която се свързва с рецептора и това им позволило да определят структурата му.

Според професор Реймънд Стивънс, един от авторите, е нужно да разберем как действат молекули като  THC и синтетичните канабиноиди особено като се има предвид, че зачестяват случаите на хора, които се озовават в спешните отделения след употреба на синтетични канабиноиди.

Откритието може да помогне да се преодолеят някои проблеми с лекарствата производни на марихуаната. Като пример изследователите посочват медикамент, създаден за лечение на затлъстялост, който е бил ефективен, но предизвиквал и депресия, тревожност и мисли за самоубийство.

Изследователите твърдят, че техния модел на CB1 може да помогне и за по-доброто разбиране на страничните ефекти на синтетичните канабиноиди, познати като „Спайс“ или „К2“.

Източник: http://www.medicalnewstoday.com/articles/313564.php