телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Какво чувства употребяващият?

Когато човек пуши марихуана, THC бързо преминава от белите дробове в кръвта. Тя пренася веществото до мозъка и други органи. Тялото го абсорбира по-бавно, когато човек употребява храни или напитки с THC. В този случай ефектите започват след 30 минути до един час.

Тетрахидроканабинолът въздейства на определени рецептори на мозъчните клетки, които обикновено реагират на определени вещества в мозъка (вещества от групата на ендоканабиноидите, например анандамид). Тези вещества се наричат невротрансмитери, защото чрез тях се осъществява комуникацията между мозъчните клетки. Тъй като THC имитира действието на невротрансмитера анандамид, той променя начина, по който мозъкът функционира.

Висока концентрация на канабиноидни рецептори има в хипокампуса, малкия мозък и базалните ганглии. Хипокампусът е разположен в темпоралния лоб и е важен за краткосрочната памет. Когато THC се свърже с канабиноидните рецептори в хипокампуса, веществото влияе на припомнянето на скорошни събития. THC повлиява и координацията чрез въздействието си върху малкия мозък. Базалните ганглии направляват несъзнателните мускулни движения, което е още една причина моторната координация да се влошава под въздействието на марихуана.

Възможни са и други ефекти: променени усещания, променено чувство за време, промени в настроението, трудности с мисленето и решаването на задачи, затруднена преценка. Характерно е и зачервяването на очите поради разширяването на кръвоносните съдове.

Промените в настроението варират за отделните хора и в голяма степен зависят от състоянието, в което са преди употребата. Някои хора споделят, че чувстват ефект на отпускане, еуфория, а други стават тревожни.

Често се случва THC да засили значително апетита.