телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Вредни ефекти на тютюнопушенето по време на бременност са разкрити в ново проучване

Вредни ефекти на тютюнопушенето по време на бременност са разкрити в ново проучване

Увреждане на плода вследствие на тютюнопушенето е разкрито в ново изследване на стволови клетки.

Използвайки ембрионални стволови клетки, изследователският екип, ръководен от Университета в Единбург, разработва начин за наблюдение на дългосрочните ефекти върху чернодробната тъкан на бременни майки, които пушат.

Известно е, че химическите вещества в цигарения дим увреждат чернодробните клетки на плода, но те засягат момчетата и момичетата по различен начин.

Д-р Дейвид Хей от Центъра за регенеративна медицина в Университета в Единбург заявява: „Известно е, че цигареният дим оказва вредно въздействие върху плода, но ни липсват подходящи инструменти, за да проучим това по-подробно.

"Този нов подход означава, че сега разполагаме с източници на възобновяема тъкан, които ще ни позволят да разберем ефекта на цигарите върху плода на клетъчно ниво.“

Черният дроб е жизненоважен при изчистването на токсични вещества от организма и играе важна роля в регулирането на метаболизма.

Пушенето на цигари, които съдържат около 7 000 химикала, може да увреди органите на плода и да причини трайни увреждания.

Учените използват полиопотентни стволови клетки - неспециализирани клетки с отличителната способност да се трансформират в други клетъчни типове - за да се изгради фетална чернодробна тъкан.

Те са били изложени на вредните химикали, съдържащи се в цигарите, включително специфични вещества, за които е известно, че циркулират в зародиши, когато майките пушат.

Изследването показа, че химически коктейл, подобен на този, който се открива в цигарите, уврежда черния дроб на фетуса повече от отделните компоненти.

Изводите показват също, че химикалите увреждат черния дроб на мъжките и женските фетуси по различен начин. При мъжките фетуси се наблюдава повече увреждане на чернодробната тъкан, а при женските се наблюдава повече увреждане на клетъчния метаболизъм.

Изследването е проведено в сътрудничество с университетите в Абърдийн и Глазгоу и е публикувано в списание Archives of Toxicology.

Професор Пол Фаулър, директор на Института по медицински науки в Университета в Абърдийн, заявява: "Тази работа е част от текущия проект за разбиране на това как пушенето от бременни майки оказва вредно въздействие върху развиващия се плод.

"Тези открития хвърлят светлина върху основните различия в увреждането на мъжките и женските фетуси."

 

Източник: https://www.rte.ie/news/health/2017/0529/878792-cigarette-damage-unborn-babies/