телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Веселина Божилова: За предния фронт на една тиха епидемия от години

Веселина Божилова: За предния фронт на една тиха епидемия от години

Много се говори днес за пандемията от COVID-19, която парализира целия свят и продължава да взема жертви. Държавите взеха мерки. България взе мерки дори по-рано от други страни. Резултатът се вижда - имаме по-малко болни, по-малко починали.

Защо България не взе мерки навреме и за една друга епидемия, която мори не по-малко хора и нанася не по-малко смъртоносни удари. Епидемията от наркотици.

За нея или не се говори, или се говори със стигмата на осъждането. За нея не се налагат ограничения, не се осигурява лечение, няма препоръки. Изтърваха се всякакви срокове за "карантина", в която и децата, и семействата можеха да предприемат полезни стъпки. Вместо това има хаотични ходове, единични пътища за спасение, канцеларско отчитане на неработещи мерки, липса на връзки между звената, които работят, грешни послания в общественото пространство и сбъркана наказателна политика. Наркозависимостта е болест, до която се стига не веднага, а пътят на противодействието е осеян с грешки.

Първото, от което имат нужда семействата на зависимите, е полезна информация. Това е, което хората търсят. Понякога искат просто да споделят болката си. Проблемът е, че темата е едновременно общественозначима и специфична. Близките съчувстват, поне до време, но не знаят какво да посъветват. Лутането на родител, току що научил истината за употребата на наркотици от детето си, е огромно, а шокът е голям. В такива моменти има нужда от хора, които са компетентни и въвлечени в проблема, които могат да отсеят субективното от обективните показатели, които могат да помогнат на родителите да предотвратят обичайните грешки и да насочат към полезни стъпки. Без да осъждат, без да възкликват ужасено, без да налучкват. А трезво и компетентно да опитат да им помогнат.

Най-елементарното, което държавата можеше да направи за тези двайсетина години, в които наркотиците настъпиха и се настаниха трайно, е да осигури ПОНЕ възможност за дистанционна първа помощ. Да подкрепи екипа, който не се отказва да работи на предния фронт.

След като държавата не реагира, нека обществото опита да запази поне хората на първа линия в борбата с наркотиците.

Веселина Божилова

Председател на Сдружение "Майки срещу дрогата"

Пловдив

Подкрепете ни с SMS с текст DMS HELPLINE на номер 17 777. Повече за кампанията ни и защо се нуждаем от вашата подкрепа: https://dmsbg.com/16403/dms-helpline/.