телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Учени разкриват специфични мозъчни клетки, които са отговорни за алкохолизма

Учени разкриват специфични мозъчни клетки, които са отговорни за алкохолизма

Въпреки че алкохолизмът е често срещано заболяване и засяга милиони хора по целия свят, причините, които стоят зад него, дълго време не са били напълно ясни. До този момент. Учени твърдят, че са открили мозъчните клетки, които са отговорни за силното желание за употреба.

Според изследване, публикувано в списанието Neuroscience от изследователи от Texas A&M Health Science Center College of Medicine, консумацията на алкохол променя функционирането и структурата на неврони в специфична част на мозъка (dorsomedial striatum). Тази част на мозъка е важна за поведението, ориентирано към постигане на цел.

Ключовото разкритие се състои в основния вид клетки (medium spiny neurons) в стриатума (базалните ганглии). Използвайки животински модел, учените са открили, че алкохолът променя физическата структура на тези неврони.

Всяка от тези клетки има един от двата вида допаминови рецептори: D1 или D2. Следователно те се класифицират като D1 неврони или D2 неврони.

Невроните от тип D1 стават много по-възбудими при консумация на големи количества алкохол.

„Ако тези неврони са стимулирани, ще има силно желание за употреба на алкохол“, казва д-р Юн Уанг, водещ автор и професор по невронаука и експериментални терапевтични методи. Това създава цикъл – пиенето прави активацията на D1 невроните по-лесна, което води до още пиене.

Невроните стават по-чувствителни и се нуждаят от по-слаба стимулация, за да се активират – това означава, че дори една глътка вино може да отключи силно желание за изпиване на цяла бутилка например.

Консумиращите алкохол животински модели показали повишено предпочитание към големи количества. Но след като им е бил даден медикамент, който поне частично блокира D1 рецептора, те показали много по-слабо желание за употреба на алкохол.

Медикаментът, който блокира D2 рецептора не е имал никакъв ефект – това подкрепя твърдението, че D1 невроните са тези, които отговарят за силното желание за употреба на алкохол.

Според Уанг, ако потиснем активността на D1 невроните, можем да потиснем и консумацията на алкохол. Вероятно учените ще използват тези открития, за да създадат специално лечение, което влияе на точно тези неврони. Целта на Уанг е да разбере как работи зависимият мозък. Според него щом разберем това, ще сме в състояние да прекъснем цикъла на алкохолизма.

В изследването са участвали и учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско и е финансирано от Национални институт по злоупотреба с алкохол и алкохолизъм на САЩ.

Източник: www.rt.com/news/314717-alcoholism-brain-cells-discovered/