телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Смъртните случаи от наркотика „флака“ вече са 18 само в Окръг Флорида

Смъртните случаи от наркотика „флака“ вече са 18 само в Окръг Флорида

Само в Окръг Флорида, САЩ, броят на смъртните случаи, причинени от новия синтетичен наркотик, наречен „флака“ (flakka), е нараснал до 18. Наркотикът е евтин и предизвиква прекомерна сила и параноидни халюцинации.

Миналата седмица полицията във Форт Лодърдейл е убила мъж, който се смята, че бил под въздействието на „флака“. Той е взел като заложница жена и е опрял нож в гърлото ѝ. „Флака“ е започнала да се появява в бедните квартали на Южна Флорида преди около 6 месеца.

Синтетичните наркотици са популярни, въпреки че са забранени от закона. Наркопроизводителите продължават да променят химическите формули на веществата, за да бъдат една стъпка пред законодателите и правоохранителите.

„Никога не съм виждал такава епидемия от случаи, всичките свързани с едно и също вещество“, казва Джеймс Н. Хол от университета Nova Southeastern, който изучава пазара на наркотици във Флорида. „Това е вероятно най-лошото, което съм виждал след пика на крек кокаина. Това не е наркотик, в действителност е отрова.“

Наркотикът, наричан също „чакъл“, може да се купи за 5 долара или по-малко шишенцето. Властите казват, че хората си поръчват малки количества „флака“ чрез пощата. Основната съставка на веществото е химичното съединение alpha-PVP.

Според Националния институт по злоупотреба с наркотиците (NIDA) alpha-PVP е химически подобен на други наркотици, известни като „соли за вана“, и се разпространява под формата на бели или розови кристали, които могат да бъдат поглъщани, смъркани, инжектирани или изпарявани в електронни цигари или подобни устройства.

Изпаряването, което изпраща наркотика в кръвообращението много бързо, е начин, по който може много лесно да се предозира, казват от NIDA. Аlpha-PVP може да предизвика състояние, наречено тежка възбуда, което включва прекалена психическа и двигателна възбуда, параноя и халюцинации, и което може да доведе до силна агресия и самонараняване.

Източник: http://www.drugfree.org/join-together/flakka-deaths-rise-18-one-florida-county/