телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Разработва се уред, подобен на дрегер, засичащ употребата на марихуана

Разработва се уред, подобен на дрегер, засичащ употребата на марихуана

Бивш служител на Кралската канадска конна полиция участва в създаването на уред за детекция на употреба на марихуана

Уредът анализира дъха на евентуално употребилия човек и бившият полицай се надява да бъде използван за залавяне на водачи на моторни превозни средства, които употребяват марихуана и шофират.

Kal Malhi е работил в отдела за борба с наркотиците през четири от общо десетте си години в Кралската канадска конна полиция. Той казва, че много шофьори в Канада не се страхуват да карат след като са употребили марихуана, защото не вярват, че ще ги хванат.

„Хората започват много да се страхуват от това да пият и карат напоследък, защото мислят, че ще ги хванат и ще последват санкции. Но те не се страхуват да употребяват наркотици и да шофират, защото смятат, че органите на реда няма да направят нищо във връзка с това“, казва Malhi пред CTV Ванкувър.

Бившият полицай се надява да промени тази нагласа в Канада.

Уредът работи по начин, подобен на традиционния дрегер, който полицаите използват при подозрение, че някой зад волана е употребил алкохол. Уредът трябва да премине през още полеви тестове, но има потенциал да отчете дали е имало употреба на канабис през последните два часа.

„В ролята си на инженери, ние винаги се опитваме да направим света поне малко по-добър“, допълва сътрудникът и радиолог д-р Raj Attariwala.

В качеството си на лекар, той казва, че най-сериозните катастрофи, които приключват в болницата, са обикновено резултат от шофиране под влияние на някакви вещества.
Според изследване, публикувано в B.C. Medical Journal през 2011 година, има „ясни доказателства, че канабисът, както и алкохолът, влошава психомоторните умения, които са нужни за безопасно шофиране. Употребата на канабис води до забавяне на реакциите и влошава изпълнението на автоматизираните задачи като проследяване на обекти (каране в една лента) или наблюдение на скоростомера.“

Засега полицаите в Канада разчитат на тестове за трезвеност, за да залавят употребилите канабис. Наказанията за каране под влияние на наркотици са често същите като тези за шофиране след употреба на алкохол и концентрация в кръвта над 0,8. Те включват глоби от $1000 и повече, отнемане на книжката за година и възможно съставяне на криминално досие.
За да има криминално обвинение на шофьор, употребил канабис, обикновено се изискват кръвни тестове или слюнчени проби. Поради това, че е трудно да се докаже управление на МПС под влиянието на марихуана, наказанието по подозрения за употреба и шофиране в провинция Британска Колумбия е обикновено 24-часова забрана за шофиране.

Malhi се надява да представи своя уред на министъра на правосъдието и Националната служба за безопасност на движението (National Highway Traffic Safety Authority) в рамките на 18 месеца. Той се надява също, че уредът ще бъде използван и за тестове на работното място, където те се провеждат.

Източник: http://www.ctvnews.ca/mobile/canada/ex-rcmp-officer-co-invents-marijuana-breathalyzer-1.1870377