телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Пушенето на електронни цигари може да бъде „вход“ за тютюнопушенето при тийнейджъри, показва проучване

Пушенето на електронни цигари може да бъде „вход“ за тютюнопушенето при тийнейджъри, показва проучване

Деца, които пушат електронни цигари, защото е „готино”, могат неволно да се пристрастят към никотина и да започнат да пушат обикновени цигари, предупреждава ново проучване.

Електронните цигари позволяват на пушачите да използват никотин без много от негативните ефекти за здравето от тютюнопушенето, но данните показват, че почти половината млади младежи никога не са опитвали нормална цигара, преди да започнат да пушат електронни.

Проучването повдига въпроси относно по-ниския данък върху електронните цигари и използването на сладки ароматизатори, които са привлекателни за по-младите потребители.

Изследвания от Университета в Ковънтри, където изследователите са изследвали 499 ученици, показват, че по-малко от половината потребители са знаели, че течностите за електронни цигари съдържат никотин и по-малко от половината са знаели, че те са пристрастяващи.

40% от редовните пушачи започват да пушат преди навършване на 16-годишна възраст.

Д-р Еми Фултън, водещият изследовател в проучването на Университета в Ковънтри, заявява: „Възможно е младите хора, които сме включили в изследването, да използват електронни цигари, защото имат по-лесен достъп до тях, отколкото до обикновени тютюневи изделия и биха пушили така или иначе.“

„Въпреки това е възможно тези младежи да са част и от група млади хора, които нямат намерение да опитват цигари, но могат случайно да се пристрастят към никотина“, допълва д-р Фултън.

„Налице са опасения, че това би могло да послужи като „вход“ към тютюнопушенето и употребата на тютюн за част от населението, което иначе би останало чисто от никотиново употреба.“

Пушенето на електронни цигари е приветствано от пушачите като начин да спрат да пушат тютюневите изделия, които представляват значително по-висок риск за здравето. Докато конвенционалните продукти изгарят тютюна за производство на дим, електронните цигари изтласкват никотин с пропилен глицерол в пара, която се вдишва. Както при обикновените цигари, във Великобритания е незаконно да се продават електронни цигари на непълнолетни.

През февруари 2018 г. Министерството на здравеопазването на Англия препоръча електронните цигари да се предписват на потребителите на Националната система за здравеопазване, заедно със заместващи продукти като никотинови лепенки, дъвки и инхалатори.

Източник: https://www.telegraph.co.uk/news/2018/08/05/vaping-could-gateway-smoking-teenagers-study-shows/