телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Приемът на алкохол от бащите може да навреди на нероденото бебе

Приемът на алкохол от бащите може да навреди на нероденото бебе

Ако искате да станете баща, внимавайте колко пиете.

Според ново изследване на Медицинския център на университета „Джорджтаун“ в САЩ новородените бебета могат да страдат от фетален алкохолен синдром (ФАС), дори ако майката никога не е пила. Изследователите са заключили, че в тези случаи причината е в бащата.

„До 75% от децата с ФАС имат биологични бащи, които са алкохолици“, казва Джоана Китлинска, ръководител на проучването и професор по биохимия в университета „Джорджтаун“. Прекомерното пиене, добавя тя, се отразява негативно на поколението на мъжете, като резултатите са бебета с намалено родилно тегло, намален размер на мозъка и със специфични разстройства на ученето.

Докладът на Медицинския център на Джорджтаунския университет също така цитира предишни изследвания, които са открили, че мъжете над 40 г. е пет пъти по-вероятно да създадат деца с аутизъм в сравнение с бащите на 30 или по-малко години. Това доказва, че „биологичният часовник“ се отразява на мъжете толкова, колкото и на жените.

„Ние знаем, че хранителната, хормоналната и психологическата среда, която осигурява майката, трайно променя структурата на органите, клетъчния отговор и генната експресия при нейното поколение“, казва Китлинска.

„Но нашето изследване показва, че същото е вярно и за бащите – техният начин на живот и възрастта им могат да се отразят на молекулите, които контролират генната функция. По този начин бащата може да повлияе не само на своето непосредствено поколение, но и също на бъдещите поколения.“

Катлинска казва също, че затлъстяването на бащите е свързано с развитието на диабет, затлъстяване и рак на мозъка при техните деца.

Целият доклад е публикуван в American Journal of Stem Cells.

Източник: http://www.news.com.au/lifestyle/parenting/babies/dads-age-alcohol-intake-can-harm-a-foetus-study/news-story/8ee24e91b30ab2fa2f5e55924c6b4d15