телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Поради употребата на метамфетамин по-млади пациенти страдат от сърдечна недостатъчност и лечението е по-трудно

Поради употребата на метамфетамин по-млади пациенти страдат от сърдечна недостатъчност и лечението е по-трудно

Широко разпространената употреба на метамфетамин създава уникална форма на тежка сърдечна недостатъчност според ново проучване, което показва тенденция пациентите да са по-млади и заболяването да протича по-тежко.

„Това е впечатляващо различен тип пациенти,“ казва д-р Исак Томас, водещ автор на изследването и асистент преподавател в медицинския факултет в Сан Диего на Калифорнийския университет. „Когато става въпрос за лечение на сърдечна недостатъчност, има много неща, за които знаем, че подобряват резултатите. Но как работят те за пациенти със зависимост към наркотици, с двойни психиатрични диагнози или със затруднен достъп до здравни грижи? Трябва ни по-широка рамка.“

Изследването е представено на 10 ноември на Научната конференция на Американската асоциация по здраве на сърцето в Чикаго. Томас и неговите колеги са направили преглед на данните за пациенти, лекувани в Сан Диего между 2005 и 2016. Те идентифицирали 4 470 пациенти, злоупотребяващи с метамфетамин; 20 576 - със сърдечна недостатъчност и 896 - едновременно със сърдечна недостатъчност и злоупотреба с метамфетамин.

В сравнение с средно 67-годишния пациент със сърдечна недостатъчност в изследването, хората с това заболяване, които употребяват метамфетамин, са средно със 17 години по-млади и са предимно мъже. Също така за тях е по-вероятно да имат други проблеми, свързани с употреба на наркотици и психиатрични проблеми като разстройства на настроението и тревожни разстройства. Въпреки че тези пациенти са по-млади, те имат по-високи нива на повторен прием в болница през следващите 5 години заради сърдечна недостатъчност.

„Обикновено нивата на повторен прием са високи при по-възрастни пациенти с наближаването на края на живота им. Когато виждаш високи нива на този показател при по-млади пациенти, употребяващи метамфетамин, равни или по-високи от нивата при възрастните пациенти, това е силна статистика,“ казва д-р Джон Р. Ричардс, преподавател в медицинския факултет „Дейвис“ към Калифорнийския университет, който не е бил част от изследването.

„Цената на лечението на сърдечна недостатъчност е милиарди долари и се покачва. Това е истински проблем за общественото здраве,“ казва Ричардс, който е водещ автор на изследване, публикувано през август в списанието American Journal of Emergency Medicine, според което разпространеността на сърдечната недостатъчност сред употребяващите метамфетамин е по-висока в сравнение с другите пациенти в спешните отделения.

Новото изследване разглежда употребата  на метамфетамин, но Ричардс казва, че злоупотребата с кокаин и хероин може да предизвика подобен тип сърдечна недостатъчност.

Добрите новини са, че други изследвания показват, че ако употребяващите метамфетамин се включат в рехабилитационна програма и прекратят употребата, в зависимост от нивото на увреждане, има потенциал сърцето да се възстанови в някаква степен. Предизвикателството за лекарите според Томас и Ричардс е да идентифицират тези пациенти, защото те могат да не се доверят на професионалистите и да не им споделят за употребата.

„Лесно е за кардиолога да се придържа към това, което знае - лечението на сърдечна недостатъчност. Но така не се овладява зависимостта,“ което може да има влияние върху резултатите, казва Томас. „Ние трябва да променим начина, по който се грижим за пациентите, включително да ги насочваме към комбинация от психиатрично лечение, рехабилитация за зависимостта и социални услуги заедно с традиционното лечение на сърдечна недостатъчност.“

„Ранните интервенции са ключови. Ако можем да назначим лечение на пациента и той влезе в ремисия по отношение на употребата, това може да има огромни дивиденти,“ казва Томас. „Тъй като злоупотребата с метамфетамин расте и става по-разпространена, трябва да сме внимателни.“

Източник: https://medicalxpress.com/news/2018-11-meth-younger-harder-to-treat-heart-failure.html