телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Неправителствени организации са подали оплакване заради действията на Карлсберг и УЕФА

Неправителствени организации са подали оплакване заради действията на Карлсберг и УЕФА

Прессъобщение: Вероятно… незаконно?

Неправителствени организации подават оплакване до правителството на Франция: Карлсберг и УЕФА умишлено заобикалят френския закон по време Европейското първенство по футбол 2016 и правейки това, излагат милиони деца на рекламите на алкохол.

Агресивният алкохолен маркетинг достига до 1,9 милиарда души
Карлсберг е един от десетте официални спонсора на продължилото един месец Европейското първенство по футбол 2016 – провежданият на всеки четири години мъжки футболен шампионат на Европа, организиран от Съюза на европейските футболни асоциации (УЕФА). Европейското първенство през 2012 г. е привлякло публика от над 1,9 милиарда души и е едно от най-популярните спортни събития по света.

Граждански организации са проследявали дейностите по алкохолен маркетинг на Карлсберг по време на европейските първенства.

„Ние не сме изненадани, но сме крайно притеснени. Карлсберг и УЕФА са се заели с агресивна реклама на алкохол по време на целия шампионат. Карлсберг е видим почти всяка минута по време на телевизионните предавания на мачовете от Евро 2016“, казва Кристина Сперкова, Президент на IOGT International (глобална социална организация).

Френският закон е заобиколен
„Неприемливо е да виждаме, че това се случва, когато рекламите на алкохол в спорта всъщност са забранени със закон във Франция“, казва Вим ван Дален, Президент на Европейския център за мониторинг на алкохолния маркетинг (EUCAM).

Законът, регулиращ френския алкохолен маркетинг, забранява всякаква връзка между алкохолния маркетинг и спорта, както и връзката между този маркетинг и младежта.

Карлсберг и УЕФА очевидно са способни да заобиколят това като са заменили търговската марка на рекламните пана около терена с един от своите традиционни лозунги, написан с лесно разпознаваемия шрифт на Карлсберг.

Алкохолните реклами се виждат на почти всяка една минута
Ново изследване, проведено от британската организация Alcohol Concern по време на груповите етапи на Евро 2016, е открило, че хората, гледащи мачовете на Англия и Уелс, са виждали алкохолен маркетинг по веднъж на почти всяка минута по време на мач. Изследването показва, че по време на телевизионните предавания на мачовете на двете страни паната около терена са показали реклами на Карлсберг 392 пъти – средно по 78,4 пъти на един мач или по веднъж на всеки 72 секунди.

Открити са над 50 неетични практики
В допълнение, кампанията Big Alcohol Exposed е събрала над 50 случая на неетични практики от страна на Карлсберг и УЕФА. Случаите включват:

•    проникващи в играта реклами на паната около терена;
•    реклами по време на интервюта и пресконференции преди и след мача;
•    стоки за феновете;
•    асоцииране със специалните моменти от всеки мач, като най-добър гол или играч;
•    приложението за смартфони на УЕФА Евро 2016;
•    дейности на Карлсберг и УЕФА в социалните медии (Twitter).

Рекламата на точно определени марки повишава употребата на алкохол от непълнолетни
Изследване показва, че излагането на реклами на точно определени марки алкохол в значителна степен предсказва алкохолната употреба от непълнолетни, като младежите на възраст от 13 до 20 г. е над пет пъти по-вероятно да консумират марки, които се рекламират по националната телевизия.

Особено тревожен е фактът, че систематично изследване на литературата по-рано тази година открива положителна връзка между спонсорирането на спорта от алкохолни компании и повишената консумация на алкохол сред пълнолетните спортисти и учениците.

„Обемът на алкохолния маркетинг в спорта, особено във футбола, който е популярен сред децата и младежите, е огромен“, обяснява Том Смит, Директор на кампаниите в Alcohol Concern.

„Вече знаем от предишните ни изследвания, че половината от британските деца свързват водещите марки бира с футбола. Спортът трябва да е нещо, което насърчава активното участие и доброто здраве, а не по-голямата и по-ранна употреба на алкохол.“

Неправителствените организации призовават правителството на Франция и Европейската комисия
„Евро 2016 е още един пример за нуждата да потърсим отговорност от Карлсберг и алкохолната индустрия за заобикалянето на френския закон“, изтъква Вим ван Дален.

„Затова тази седмица ние ще подадем официално оплакване до правителството на Франция и призоваваме Европейската комисия да направи повече, за да предпази децата и младежите от алкохолния маркетинг.“

Източник: http://eucam.info/2016/07/07/press-release-probably-illegal/?utm_medium=twitter&utm_source=twitterfeed