телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Легализацията на марихуаната и скритите предизвикателства

Легализацията на марихуаната и скритите предизвикателства

През последните дни попаднахме на няколко новини от САЩ, които навеждат на мисълта, че привържениците на легализацията на канабиса за развлечение не са успели да предвидят всички възможни последствия от тази стъпка. Канабисът за немедицински цели беше легализиран в няколко американски щата през последните няколко години и сега започват да излизат на бял свят различни предизвикателства – както за властите, така и за гражданите (пък и не само за гражданите).

Пътнотранспортните произшествия

Последното проучване на Американската автомобилна асоциация показва, че катастрофите, при които има загинали и в които са участвали шофьори, наскоро употребили марихуана, са се увеличили двойно в щата Вашингтон след легализирането на канабиса там. Ново изследване пък показва, че разрешените концентрации на ТНС (активната съставка на канабиса) при шофиране са условни и не са подкрепени от науката. Това може да позволи шофьори под влияние на наркотика да се отърват, а други шофьори да бъдат осъдени несправедливо.

Вашингтон е един от първите щати, който легализира канабиса за развлечение (през 2012 г.) и тези открития събуждат сериозни притеснения относно шофирането под влиянието на марихуана, особено след като поне още 20 щата обмислят легализирането ѝ тази година.

Американската автомобилна асоциация е изследвала тестовете за наркотици и катастрофите със смъртни случаи сред шофьорите във Вашингтон. Изследователите са открили, че:

-    Процентът на шофьорите, участвали в катастрофи със смъртни случаи, които наскоро са употребили марихуана, се е увеличил повече от два пъти – от 8 на 17% между 2013 и 2014 г.
-    Един от шестима шофьори, участвали в катастрофи със загинали през 2014 г., наскоро е бил употребил марихуана.

„Значителното увеличение в броя на катастрофите със смъртни случаи, в които е замесена марихуана, е много обезпокоително“, казва Питър Кисинджър, президент и изпълнителен директор на Американската автомобилна асоциация. „Вашингтон слу жи като пример за това, с което другите щати могат да се сблъскат по отношение на безопасността на пътя, след като легализират наркотика.“

Източник: http://medicalxpress.com/news/2016-05-fatal-road-involving-marijuana-state.html

Продуктите без предупреждения на опаковките

Семейство от Колорадо съди пункт за продажба на марихуана, твърдейки, че „прекомерно опасно“ десертче, съдържащо канабис, е отговорно за убийството на тяхна роднина. Според експерти съдебното дело за неоправдана смърт може да бъде първото по рода си, откакто марихуаната е легализирана в САЩ.

Тримата синове на Кристин Кърк, която е убита от съпруга си Ричард Кърк през 2014 г., са подали иск срещу Nutritional Elements – пункт за продажба на марихуана в гр. Денвър, твърдейки, че пунктът е продал на мъжа десертче, което не предупреждава потребителите за рисковете от психоза и параноя, като по този начин са позволили мъжът да получи халюцинации преди смъртоносно да простреля съпругата си.

„Налудното поведение на Ричард Кърк в нощта на стрелбата е било нетипично, много агресивно, а Кристин никога не е наблюдавала такова поведение по време на дългия си брак с Ричард“, се твърди в съдебния иск, подаден в съда на 9-ти май 2016 г.

„Опаковката и етикетът не са уведомили потребителя за известните странични ефекти на продукта, които включват халюцинации, параноя и психоза, всичките от които Кристин е наблюдавала у съпруга си, малко преди той да я убие и които е съобщила на оператора на спешния телефон (911).“

Съдебният иск включва и името на Gaia’s Garden – компанията, която е произвела сладкишчето.

Откакто Колорадо одобрява марихуаната за развлечение през 2012 г., текат постоянни дебати относно изискванията за етикетирането и безопасността на хранителните продукти с канабис, които могат да бъдат с далеч по-силни ефекти, отколкото ако канабисът се пуши. Изследователите наскоро са открили, че свързаните с марихуана посещения в спешните отделения от туристи в Колорадо са се удвоили от легализацията насам. Експертите смятат, че това може да се дължи на факта, че жителите от другите щати нямат опит с храните, съдържащи канабис.

Източник: http://www.theguardian.com/society/2016/may/11/family-sues-marijuana-dispensary-murder-colorado

Домашните любимци

Ветеринарните клиники в Колорадо съобщават за тревожна тенденция на увеличаване броя случаи на отравяне с марихуана сред кучетата, които неволно са изяли хранителен продукт с марихуана.

Ветеринарната клиника Wheat Ridge съобщава, че на ден лекуват поне по пет кучета, погълнали марихуана.

Други ветеринари, макар да им се случва по-рядко, казват, че броят на отровените кучета рязко се е увеличил, откакто в Колорадо е легализирана марихуаната.

Лекарят от ветеринарната клиника Fox Hollow казва: „Преди имахме такива случаи един или два пъти годишно. Сега са един-два пъти месечно.“

Един от най-скорошните случаи, дошли за помощ в Wheat Ridge, е бил на кучето Какао, което излязло на разходка със стопаните си в местност в Колорадо. Но когато се прибрали вкъщи, кучето престанало да реагира.

„Главата ѝ само се клатеше напред и назад“, казва собственичката на Какао. „Ние се опитвахме да я вдигнем да ходи, но тя не спираше да се клатушка и да пада.“

„Много сме привързани към нея и аз наистина се притесних, че тя умира.“

Собственичката казва, че ветеринарите веднага разпознали симптомите и я попитали дали тя пуши трева. „Питаха ме няколко пъти и аз започнах да се изнервям“, казва тя, подчертавайки, че не употребява марихуана.

Лекарите решили, че Какао трябва да е изяла неустановено количество канабис по време на разходката, като най-вероятно е погълнала някое десертче с марихуана, оставено на мястото.

Източник: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3585004/Colorado-vets-treating-five-cases-stoned-dogs-DAY-number-animals-eating-marijuana-state-major-issue.html?ITO=1490&ns_mchannel=rss&ns_campaign=1490