телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Консумацията на енергийни напитки е свързана с негативни последствия за здравето

Консумацията на енергийни напитки е свързана с негативни последствия за здравето

Нов преглед на сегашните научни знания за енергийните напитки открива, че техните рекламирани краткосрочни ползи могат да бъдат надвишени от сериозни рискове за здравето, които включват рисково поведение, психични проблеми, повишено кръвно налягане, затлъстяване и увреждане на бъбреците.

Проучването, публикувано в Frontiers in Public Health, подчертава също тревожната тенденция на смесване на енергийните напитки с алкохол. Авторите препоръчват ограничаване на продажбите на деца и юноши и поставяне на лимит за кофеина, основан на научни доказателства.

Докато консумацията на енергийни напитки се увеличава в световен мащаб, е необходимо да бъдат задълбочено проучени техните рекламирани ползи, хранително съдържание и всякакви негативни ефекти върху общественото здраве.

„Обобщаваме последствията от консумацията на енергийни напитки, които включват проблеми със сърцето, бъбреците и зъбите, както и рисково поведение и лошо психично здраве“, казва д-р Josiemer Mattei от Колежа по обществено здраве „Харвард“ в Бостън, САЩ, която е публикувала проучването заедно с екип от изследователи.

„Доказателствата показват, че енергийните напитки са вредни за здравето и трябва да бъдат ограничени чрез по-строга регулация като се ограничат продажбите им на деца и юноши, както и да се постави горен лимит на кофеина, основан на научни доказателства.“

Повечето енергийни напитки се състоят от сходни съставки – вода, захар, кофеин, определени витамини, минерали и нехранителни стимуланти като гуарана, таурин и женшен. Някои напитки могат да съдържат до 100 мг кофеин на 30 мл – осем пъти повече, отколкото в обикновеното кафе с 12 мг. Умереният дневен прием на кофеин на максимум 400 мг е препоръчителен за възрастните, но има малко изследвания за приемливите нива за юноши и деца.

„Индустрията за енергийни напитки е нараснала драстично през последните 20 години, стигайки почти 10 милиарда долара годишно в САЩ. Често напитките са рекламирани като здравословно питие, което хората могат да употребяват, за да повишат енергията си, издръжливостта, спортните постижения и концентрацията си, но нашето изследване показва, че има важни последствия за здравето, а се знае малко за много от нехранителните стимуланти като гуарана и таурин“, казва д-р Mattei.

Здравословните рискове, свързани с енергийните напитки, се отдават най-вече на високите нива на захар и кофеин. Тези рискове варират от рисково поведение, като злоупотреба с вещества и агресивност, психични проблеми под формата на тревожност и стрес, до повишено кръвно налягане, затлъстяване, бъбречно увреждане, силна умора, болки в стомаха и раздразнителност.

Проучването подчертава също и друга тревожна тенденция на смесване на енергийни напитки с алкохол. Хората, които правят това, употребяват повече алкохол, отколкото биха, ако пиеха само алкохол. Смята се, че енергийните напитки могат да маскират симптомите на алкохолно опиянение, позволявайки на човека да пие повече, увеличавайки по този начин вероятността от обезводняване и алкохолно отравяне.

Д-р Mattei и нейните колеги се надяват, че подчертавайки сегашните знания за здравните последствия от енергийните напитки, може да се създадат политики и интервенции, за да се намалят негативните ефекти върху общественото здраве. В допълнение, проучването може да бъде използвано за таргетирани изследвания, които да запълнят пропуските в знанията ни.

„Проучването ни е ограничено, защото има малък брой изследвания в тази област и те се фокусират основно върху здрави млади пълнолетни хора, оценени в един момент от времето. Бъдещите изследвания трябва да проучат ефектите от съставките в енергийните напитки, за които знаем по-малко – като таурин, и да разгледат дългосрочни оценки сред по-широк слой от населението, за да се изследват ефектите от консумацията на енергийни напитки в течение на времето“, обяснява тя.

„Все пак стигнахме до заключението, че в момента има достатъчно доказателства, за да се предположи, че негативните последствия върху здравето от употребата на енергийни напитки надвишават всякакви потенциални краткосрочни ползи.“

Източник: https://www.news-medical.net/news/20171115/Energy-drink-consumption-linked-to-negative-health-consequences.aspx