телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Канада може да легализира марихуаната

Канада може да легализира марихуаната

Канадското правителство ще предложи нов закон следващата година, който ще направи продажбата на марихуана легална, казва министърът на здравеопазването.

Ако влезе в сила, мярката ще направи Канада една от най-големите западни страни, в които е позволена широко разпространената употреба.

Здравният министър Джейн Филпот обещава да държи марихуаната „далеч от ръцете на децата, а печалбата – далеч от престъпниците“.

Министър-председателят Джъстин Трудо се е обявил за легализацията още по време на предизборната си кампания.

Обявлението за това е съвпаднало с неофициалния празник на поддръжниците на канабиса – 20 април. Стотици употребяващи са били на демонстрация пред сградата на Парламента в Отава в сряда.

Медицинската марихуана вече е законна в Канада и някои казват, че цялостното ѝ легализиране ще облекчи съдебната система.

„Ние ще работим в партньорство с правоохранителните органи, за да насърчим създаването на подходящи и пропорционални мерки от страна на съдебната система“, казва Филпот. „Знаем, че проблемът няма как да бъде решен чрез арести.“

Джералд Делтел от опозицията се противопоставя на промяната и твърди, че тя ще увреди здравето на канадците. „Това е едно от най-лошите неща, които може да се направят за младите хора – да се отвори вратата към марихуаната“, казва той пред Ройтерс.

Трудо е посочил Бил Блеър за говорител на правителството относно легализацията. „Ние ще контролираме на кого се продава, кога и как се употребява“, казва той като прави паралел с регулацията на алкохола. „Организираната престъпност няма да има възможност да генерира печалба от това“. Той подчертава, че марихуаната остава незаконна в Канада, докато се обсъжда легализацията.

Източник: http://www.bbc.com/news/world-us-canada-36097561