телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Канабиноиди премахват протеинови плаки от мозъчни клетки, свързани с появата на Алцхаймер

Канабиноиди премахват протеинови плаки от мозъчни клетки, свързани с появата на Алцхаймер

Учени от института Салк са открили доказателства, че тетрахидроканабинолът (THC) и други вещества в марихуаната могат да спомогнат за премахването на амилоид бета от клетките – токсичен протеин, свързан с болестта на Алцхаймер.

Тези изследвания са направени върху неврони, отгледани в лаборатория, но могат да предложат по-добро разбиране за ролята на възпаленията при развитието на Алцхаймер и да насочат към развитието на нови терапевтични подходи.

„Въпреки че други изследвания са представяли доказателства, че канабиноидите могат да защитават нервите от симптомите на Алцхаймер, ние вярваме, че нашето изследването е първото, което показва, че канабиноидите имат ефект едновременно върху възпалителните процеси и върху натрупването на амилоид бета в нервните клетки“, казва професор Дейвид Шуберт, водещият автор на изследването.

Болестта на Алцхаймер е прогресивно заболяване на мозъка, което води до загуба на паметта и може сериозно да увреди способността на човека да извършва ежедневни задачи. Тя засяга повече от 5 милиона американци според Националния здравен институт и е водеща причина за смъртността. Също така Алцхаймер е най-честата причина за деменция и се очаква заболеваемостта (брой хора, които развиват дадено заболяване за определен период от време, например година) да се увеличи трикратно в следващите 50 години.

От дълго време се знае, че амилоид бета се натрупва в клетките на остаряващия мозък много преди появата на симптомите на Алцхаймер и  плаките, на които е основен компонент. Те са един от характерните белези на заболяването. Въпреки това точната им роля в болестния процес остава неясна.

В изследване, публикувано през юни в Aging and Mechanisms of Disease, екипът от Салк изучава нервни клетки, модифицирани да произвеждат високи нива амилоид бета, за да се имитират някои аспекти на болестта на Алцхаймер.

Учените са открили, че високите нива на амилоид бета са свързани с възпаление на клетките и по-високи нива на смърт на невроните. Те са демонстрирали, че прилагането на THC намалява нивата на амилоид бета протеина и елиминира възпалението на нервните клетки, което той предизвиква. По този начин се позволява на клетките да оцелеят.

„Възпалението в мозъка е главен причинител на вредите, свързани с болестта на Алцхаймер, но винаги се е смятало, че този отговор идва от клетки в мозъка, подобни на имунните, а не от самите нервни клетки“, казва Антонио Кюре, изследовател в лабораторията на Шуберт и първи автор на изследването. „Когато идентифицирахте молекулярната основа на възпалителния отговор към амилоид бета, стана ясно, че вещества, подобни на THC, които клетките сами произвеждат, може да са свързани с предотвратяването на клетъчната смърт.“

Мозъчните клетки имат рецептори, които могат да бъдат активирани от ендоканабиноиди – клас липидни молекули, произвеждани от тялото и които се използват за предаване на сигнали в мозъка. Психоактивните ефекти на марихуаната се дължат на THC – молекула, подобна по своята активност на ендоканабиноидите, която може да активира същите рецептори.

Шуберт подчертава, че до откритията на екипа му е достигнато в лаборатория с проучващи лабораторни модели и че използването на подобни на THC вещества като лечение трябва да бъде проверено с клинични изследвания.

В отделно, но свързано проучване в неговата лаборатория, е открит още един кандидат за лекарство срещу Алцхаймер – вещество, наречено J147, което също премахва амилоид бета от нервните клетки и намалява възпалението в нервните клетки и мозъка. Проучването на J147 е довело учените до откритието, че ендоканабиноидите имат роля в премахването на амилоид бета и намаляването на възпалението.

Източник: https://www.salk.edu/news-release/cannabinoids-remove-plaque-forming-alzheimers-proteins-from-brain-cells/