телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Как алкохолът може да предразполага мозъка към развитие на Алцхаймер?

Как алкохолът може да предразполага мозъка към развитие на Алцхаймер?

Някои изследвания показват, че употребата на алкохол може да излага хората на повишен риск от развитие на Алцхаймер по-късно през живота. Но механизмът зад тази връзка не е бил ясен досега.

Болестта на Алцхаймер засяга паметта, мисленето и способността за взимане на решения. Характерно за нея е формирането и натрупването на бета-амилоидни плаки в мозъка. Те представляват струпвания на протеин и пречат на предаването на сигнали между мозъчните клетки и така пречат на циркулацията на информация в мозъка.

Наскоро специалисти от Илинойския университет в Чикаго  са предприели стъпки за по-ясно идентифициране на начините, по които интензивната употреба на алкохол може да увреди защитните механизми, които предпазват от увреждане на невроните.

Резултатите им, които показват как алкохолът може да спре премахването на амилоид бета протеина от мозъка, са публикувани в списанието Journal of Neuroinflammation.

Генната експресия се изменя от алкохола

Водещият автор д-р Дъглас Файнстийн и колеги са използвали микроглиални клетки (имунни клетки в мозъка и гръбначния мозък) от плъхове, за да разберат кои гени биват засегнати от излагане на алкохол и високи нива на възпаление в тези клетки.

Причината, поради която са избрали да работят с микроглиални клетки, е, защото те обикновено имат задачата да консумират амилоид бета протеина, от който се образуват плаките. Този процес се нарича фагоцитоза.

Също така е известно, че микроглиалните клетки се активизират при излагане на алкохол и реагират с високи нива на възпалителни маркери.

Имайки предвид това, изследователите са експериментирали с клетките от плъховете като са ги изложили на алкохол или цитокини (вещества, които засилват отговора към възпаления), или и двете. Това излагане траело 24 часа, след което д-р Файнстийн и екипът му изследвали промените в генната експресия в резултат на експеримента.

Също така те следили ефекта на алкохола върху способността на клетките да „изчистват“ амилоид бета протеина.

Учените открили, че 312 гени показали променена експресия след излагането на алкохол, докато при излагането на цитокини броят им бил 3 082, а при излагането и на двете – 3 552.

Алкохолът спомага за натрупването на вреден протеин

„Сред гените, при които ние видяхме промени, имаше много от тези, които имат роля във фагоцитозата,“ казва д-р Файнстийн, „и това е първият път, в който това се показва.“

„Тези изследвания са направени с изолирани клетки,“ обяснява той, „но нашите резултати подсказват, че алкохолът възпрепятства способността на микроглиалните клетки да поддържат мозъка чист от амилоид бета и може да допринася за развитието на болестта на Алцхаймер.“

Важно е, че когато екипът опитал да изложи клетките на нива на алкохол, сравними с тези при хора, които пият запойно или употребяват редовно в големи количества, те виждат, че способността на микроглиалните клетки да почиства амилоид бета била намалена с приблизително 15% след само един час излагане на алкохол.

Това води до заключението на изследователите, че може нарушената фагоцитоза на микроглиалните клетки поради излагане на алкохол да прави мозъка уязвим към невродегенерация.

„Ние не продължихме експериментите, за да видим дали фагоцитозата се уврежда допълнително след по-дълго излагане на алкохол, но изглежда, че тези промени в микроглиалните клетки могат да са допринасящ фактор за развитието на болест на Алцхаймер,“ казва д-р Дъглас Файнстийн.

Източник: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322037.php