телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Дори умереното пиене на родителите разстройва децата

Дори умереното пиене на родителите разстройва децата

Трима на всеки десет запитани родители споделят, че са били пияни в присъствието на децата си, а петима разкриват, че децата им са ги виждали „подпийнали“. Това може да доведе до семейни конфликти или до това децата да се чувстват тревожни, сочат изследванията.

Дори умереното пиене на родителите може да накара децата да се чувстват засрамени или притеснени или пък да доведе до трудности при лягане вечер и заспиване, показва изследване на Института за изследване на алкохола във Великобритания (Institute of Alcohol Studies - IAS).

Това са първите доказателства, че дори и ниската консумация на алкохол – не повече от 14 алкохолни единици седмично – може да се окаже вредна за децата. За децата, които стават свидетели на въздействието на алкохола над своите родители, е по-вероятно да не ги възприемат като положителен ролеви модел.

Тези открития дават основания за призиви към родителите да обмислят внимателно употребата си на алкохол, както и към правителството да преразгледа из основи официалните насоки за това колко и кога е приемливо да се пие.

„Притеснително е, че по-голямата част от родителите, участвали в изследването, признават, че децата им са ги виждали, докато очевидно са били под влиянието на алкохол. Всеки родител се старае да направи най-доброто за детето си, но този доклад показва една притеснителна празнина в познанието за това“, казва Катрин Браун, изпълнителен директор на Института за изследване на алкохола.

„Родителите, които пият по една-две чаши вино вечер заслужават да разберат как това може да се отрази на децата им и стъпките, които могат да предприемат, за да намалят този негативен ефект“, допълва Браун.

В доклада, издаден в съавторство със сдруженията „Алкохолът и семействата“ и „Фокус върху алкохола“ – Шотландия, е посочено, че 29 % от родителите смятат, че е приемливо да се напиват пред децата си, стига това да не се случва много често.

Други открития, описани в изследването, включват:

  • 15 % от децата на участниците в изследването са ги молили да пият по-малко
  • 16 % от родителите са се чувствали виновни или засрамени от начина, по който се отнасят към децата си вследствие на употребата на алкохол
  • 12 % от децата споделят, че родителите им им обръщат по-малко внимание вследствие на употребата на алкохол
  • 11-годишните и 12-годишните деца, участвали в изследването описват алкохола като „захар за възрастни“ и споделят, че според тях родителите им пият, защото си мислят, че това „решава проблемите“.

Ан Лонгфийлд, комисар по детските въпроси за Англия, казва: „Много родители грешно предполагат, че дори умерени нива на пиене не притесняват децата им. Нужно е родителите да преценят сериозно какво влияние може да окаже тяхната употреба на алкохол върху децата им, преди да пият.“

„Знаем, че някои деца стават много тревожни, когато родителите им употребяват алкохол по начин, който може да доведе до несигурно, необичайно или непредвидимо поведение. По мое мнение, най-добрият начин да се вземе решение (както и в много други области, свързани с общуването с децата ни) е да ги попитаме, да изслушаме какво имат да ни кажат те и да се държим съответно.“

В изследването са използвани данни от представително проучване, в което са интервюирани 997 родители и техните деца, от различни части на Великобритания. Всички родители споделят, че не са консумирали повече от 14 единици алкохол, каквито са и насоките за умерено пиене.

Бившият министър на здравеопазването (и дъщеря на алкохолик), Каролайн Флинт, посочва: „Склонни сме твърде бързо да решим, че пиенето на родителите е по-скоро безобидно забавление и начин за релаксация, но това изследване показва, че не е нужно родителите редовно да употребяват големи количества алкохол, за да забележат децата промяната в поведението им и това да доведе до негативни преживявания за тях самите.“

Алисън Дъглас, изпълнителен директор на „Фокус върху алкохола“ – Шотландия изтъква, че тенденцията все по-малко алкохол да се консумира в заведения и все повече да се купува за консумация вкъщи (включително и нелегален) ни навежда на мисълта, че децата стават свидетели на пиенето на родителите си по-често от преди.

„Това означава, че е по-вероятно децата да имат лесен достъп до алкохол и да стават свидетели на опиянението на родителите си. Освен негативното влияние, което това има върху цялостното благополучие на децата, това може да има и значително влияние върху бъдещите навици на консумация на самите деца“, допълва още Дъглас.

Представители на Департамента по здравеопазване заявяват, че са наясно с негативните последици, до които пиенето на родителите може да доведе, и обмислят какви мерки да предприемат.

„Никой не иска да пречи на възрастните да се насладят на питие по отговорен начин, но сме силно ангажирани с това да им предоставяме необходимата информация, така че те да вземат информирани решения – това може да се случи най-вече чрез насоките на старшите медицински съветници на Обединеното кралство“, заявява говорител на Департамента.

„Също така сме наясно с влиянието, което пиенето на възрастните може да окаже върху децата им. Затова обмисляме по какъв друг начин може да сме полезни в борбата с вредите, които нанася алкохола, като фокусът ни е върху най-уязвимите групи – това включва семействата и децата.“

Джон Ашуърт, член на Камарата на лордовете, е говорил публично в миналото за смъртта на баща си вследствие на злоупотреба с алкохол. По повод настоящия доклад той заявява: „Този изключително важен доклад показва, че дори хората, които не са изградили зависимост към алкохола, могат да застрашат благополучието на децата си със своето пиене.“

„Децата са изключително наблюдателни по отношение на навиците, свързани с употребата на алкохол на родителите им, и този анализ би трябвало да е индикатор за правителството, че трябва да се вземат сериозни мерки за това.“

Източник: https://www.theguardian.com/society/2017/oct/18/even-moderate-drinking-by-parents-can-upset-children-study